Előadások, pályázatok, író-olvasó találkozók a könyvtári napokon

363
Fotó: Pintér Ádám

A Jókai Mór Városi Könyvtár az idei évben is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához – jelentette be a bibliotéka mai sajtótájékoztatóján Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által 2006-ban életre hívott kezdeményezés programjait az idei évben október 4. és 10. között rendezik, az „Együtt. Működik!” szlogen jegyében.

Az Országos Könyvtári Napokra szeptember elején rajz- és fotópályázatot hirdetett a városi könyvtár. A felhívásra a mai napig több mint 50 rajz és közel 100 fotó érkezett. A szakmai vezető felhívta a figyelmet, hogy a beérkezési határidő szeptember 30., így a mai napon még várják a pályaműveket. A beérkezett fotókból a könyvtár folyosóján kiállítást rendeznek, ahol a rajzpályázatra beérkezett alkotások is láthatók lesznek. A díjátadó október 6-án 16 órakor lesz, minden kategóriában az első három helyezettet díjazzák.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, mivel az emberek az elmúlt év jelentős részét a digitális térben töltötték, a hétfői nap programjai ehhez kötődnek. Általános iskolások számára mini digitális élményközpontot rendeznek be, 16 órától pedig Polovitzerné Antal Mónika tart előadást a digitális médiaműveltségről szülőknek, nagyszülőknek.

A hét folyamán három író-olvasó találkozót is rendeznek. Kedden 16.30-tól Papp Dórával, csütörtökön 17 órától Réti Lászlóval, szombaton 9.30-tól Nagy-Kemendy Júliával találkozhatnak az érdeklődők.

A természettel kapcsolatos előadásokkal is készülnek a szervezők. szerdán 10 órától Lépten-nyomon címmel Aczél Gergely tart interaktív előadást, szombaton 11 órától pedig Mészáros József denevérkutató Denevérek a Bakonyban című előadását hallhatják az érdeklődők.

A hét folyamán két helytörténeti témájú programot is szerveznek. Pénteken 17 órától folytatódik a Pápai fotóalbumok sorozat, ez alkalommal az Erkel Klub történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A könyvtári hét zárásaként szombaton 14 órától helytörténeti sétán vehet részt mindenki, pápai könyvkötők nyomában.

Polovitzerné Antal Mónika arról is szólt, hogy az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódóan az ugodi, a bakonykoppányi, a nemesszalóki, a bébi, a bakonyszücsi, a németbányai és a gannai könyvtárban is szerveznek programokat.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a rendezvénysorozat kapcsán úgy fogalmazott, ő abban hisz, hogy minden olyan rendezvénynek, ami az olvasás fontosságára, a könyvtár jelentőségére hívja fel a figyelmet, fontos szerepe van. A könyvtár sokféle kihívásnak kitett intézmény, ami nemcsak a 21. században igaz, hanem igaz volt a történelem során már nagyon sokszor. – Nagyon fontos az, hogy megszólítsuk a legkisebbeket, ezért mindig örülök a rajzpályázatoknak, foglalkozásoknak, amelyek becsalogatják a könyvtárba a fiatalokat, hiszen belőlük lesznek a későbbiekben az olvasók. Annak szintén örülök, hogy író-olvasó találkozók keretében alkotók érkeznek ide és kiváló kezdeményezés, hogy ezekben az esetekben nemcsak a magas művészetet képviselik a vendégek, hanem olyan regényíró is érkezik, aki krimiket ír – mondta a polgármester, aki arra biztat mindenkit, hogy vegyenek részt a könyvtári napok programjain.      

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!