Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A népmese napja a Kékfestő Múzeumban

Babos Petra | 2021.09.30.

A Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Kékfestő Múzeumban idén kézműves-foglalkozást, mesekönyv-kiállítást és meseolvasást szerveztek a népmese napjára.

Huiber Edit múzeumpedagógus a Médiacentrum kérdésére elmondta, a gyerekek a magyar népmesékhez kapcsolódóan különböző mesebábokat készíthettek.

– A három pillangó mese alapján pillangó és tulipán, míg A három kismalac és a farkas című mese nyomán malacka- és farkasbábot készíthettek a gyerekek. Akik nem akartak barkácsolni, színezhettek, illetve a Múzeumok Őszi Fesztiváljának logóját, egy papírsünit díszíthettek. Ezzel egy időben a szárítópadláson dr. Péterváry Tamás régész mesélt kelta és mezopotámiai Gilgames-eposzt – tudtuk meg a múzeumpedagógustól, aki hozzátette, tapasztalataik szerint a gyerekek örömmel vettek részt az Egyszer volt egy mesenap… programjain.

Marton Dorka, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktatató Általános Iskola 3. n osztályos diákja jól érezte magát a kézműves-foglalkozáson. Mint mondta, neki legjobban a süni színezése és díszítése tetszett.

A foglalkozásokra  óvodásokat és általános iskolásokat vártak.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: