Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közterület-felügyelő képzés indult a Szakképzési Centrumban

Babos Petra | 2021.10.01.

A Pápai Szakképzési Centrum és a hozzá tartozó iskolák kiemelt feladata a szakmai oktatás megerősítése. A gazdaságban és a munkaerőpiacon gyorsuló ütemben zajló technológiai változások miatt szükséges volt a szakképzési rendszer teljes megújítása, amely a munkaerőpiac igényeit gyorsan képes lekövetni. Ezt felismerve 2019-ben döntött a Kormány a felnőttképzési rendszer több lépcsőben történő megújításáról.

Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója a Médiacentrumnak elmondta, 2021. január 1-jétől a korábbi Országos Képzési Jegyzék szerinti képzések már nem indulnak, a folyamatban lévő képzések szakmai vizsgáit lekésőbb 2022. december 31-ig kell teljesítenie a résztvevőknek. Az új szakképzési rendszerben számos képzési lehetőség található a versenyképes szakképzettség, a szakképesítés megszerzésére. A Szakmajegyzékben szereplő 177 alapszakma elsajátítása kizárólag szakképző intézmények által szervezhető szakmai oktatás keretében lehetséges. Ezek körében jelennek meg a korábbi OKJ-ben szerepelt szakképesítések, szakképesítés-ráépülések egy része, egyéb, rövidebb ciklusú, speciális tartalmú képzések – tudtuk meg Berta Ildikótól.

– A rendszerben megjelenik a részszakma fogalma is, amit a Szakmajegyzék nem tartalmaz, hiszen nem önálló szakma. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert szakképesítést, valamint műhelyiskolai képzés esetén alapfokú végzettséget tanúsít és legalább egy munkakör betöltésére képesít – emelte ki a főigazgató, aki elmondta, a szakmai oktatás ágazati alapvizsgával zárul.

– A szakmai oktatás a felnőttek esetében általában nem nappali rendszerű, hanem a rendszer adta rugalmas képzési formában, csökkentett időtartamban történik. Nem kell alkalmazkodni a tanév rendjéhez, az oktatásban bármilyen életkorban lehetőség van részt venni – hangsúlyozta Berta Ildikó, majd elmondta, a szakmai képzések végén a résztvevők akkreditált vizsgaközpontban képesítő vizsgát tesznek, államilag elismert, szakképesítést tanúsító bizonyítványt szereznek.

A főigazgató kiemelte, az akkreditált vizsgaközpontok létrehozása folyamatban van, amely egy független szervezet lesz a Pápai Szakképzési Centrumban. Jogszabály szerint azonban átmeneti rendelkezésként az iskolák legkésőbb 2025-ig, illetve a vizsgaközpontok létrehozásáig vizsgáztathatnak.

A mai napon közterület-felügyelő szakmai képzés indult a Szakképzési Centrumban. Ez egy képesítő vizsgát követően szakképesítést ad majd a hallgatóknak.

Benedek Gábor, a Pápai Szakképzési Centrum tanügyi osztályvezetője a mai napon indult szakmai képzés kapcsán elmondta, Babják László Veszprémben több mint 15 évig képezte a közterület-felügyelőket. Ő ajánlotta fel szakmai tudását és segítségét, hogy a Pápai Szakképzési Centrumban is elindulhasson a képzés.

– Az egész Dunántúlon meghirdetett képzésben jelenleg hat hallgató vesz részt. A Pápai Polgármesteri Hivatal és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai vállalták a szakmai-elméleti órák megtartását, s ez egyúttal biztosíték a minőségi oktatásra. A képzés ma indult, az utolsó tanítási nap december 3-án lesz, ezt követően karácsony előtt vagy január elején vizsgáznak a tanulók – tudtuk meg a tanügyi osztályvezetőtől, aki hozzátette, reméli, a képzés eredményeként felkészült közterület-felügylelők lesznek a hallgatókból, akik szakszerű és jogszerű intézkedésekkel segítik a város lakosságát.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: