Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A csóti gyermekek Csodavilága

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.01.

Ma délután ünnepélyes keretek között átadták a Csóti Csodavilág Óvoda és Mini Bölcsőde mini bölcsődéjét. Az ünnepélyes alkalomra összegyűlt a település apraja-nagyja, hogy együtt örüljenek a kisgyermekeket gondozó intézmény létrejöttének.

– Fontos, hogy a munka és a család egyensúlyát támogassuk, hiszen fő célunk a családközpontú és munkaalapú társadalom kialakítása, az, hogy egy édesanyának ne kelljen választania a munka és a család között. Ezért a Kormány sokoldalú támogatást biztosít a gyermeket vállaló és gyermeket nevelő családoknak annak érdekében, hogy minden tervezett és vágyott gyermek megszülethessen, és Magyarország fiatal, gyarapodó nemzetté váljon. A családpolitikai célok megvalósulásához hozzájárul a bölcsődefejlesztés is – mondta avatóbeszédében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, a bölcsődefejlesztés több mint egy beruházás, egy családtámogatási forma is egyben. A gyermeknevelési szolgáltatások színvonalasabb jelenléte kedvezően hat a családtervezésre, a gyermekvállalásra, ami hazánk demográfiai helyzetére nézve is kiemelkedően fontos. A cél, hogy minden szülői igényre reagáló bölcsődei hálózat jöjjön létre – hangzott el a beszédben. A képviselő kiemelte, 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt az ország 326 településén, ma ez meghaladja az 53 ezret és már több mint 840 településen elérhető ez a szolgáltatás. Mint elhangzott, 2014 és 2020 között 170 milliárd forintot fordítottak bölcsődefejlesztésre.

A megjelentekhez Kékesi-Szabó Csilla óvodavezető is szólt, hangsúlyozva, Csóton újra megvalósult egy álom, mely a település fejlődését és az itt élő fiatal családok segítését szolgálja. Mint mondta, Csóton 1779 óta működik iskola, 1939 óta óvoda és 2021 őszétől mini bölcsőde is. – Napjainkban egyre kevésbé jellemző a többgenerációs családmodell. A nagyszülők még aktív korúak, kevésbé tudnak a fiatal családoknak rendszeres és kiszámítható segítséget nyújtani. A családanyák szeretnének visszatérni a munka világába, s mindezt úgy, hogy anyai szerepükben is helyt tudjanak állni – hangsúlyozta az óvodavezető, aki arról is szólt, hogy a településen nagy volt az igény a háromévesnél fiatalabb gyermekeket nevelő, gondozó intézmény létrehozására.

Kékesi István polgármester a Médiacentrum kérdésére elmondta, az óvodát már kezdik kinőni, az 50 férőhelyes intézménybe jelenleg 49 gyermek jár, így az intézmény már nem tudja biztosítani a 2,5 éves kicsik felvételét. Az új mini bölcsődébe azonban felvehetik a 3 év alatti apróságokat. A bölcsődét dr. Kovács Zoltán segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásának köszönhetően építhették fel. December 4-én volt a munkaterület átadása, a 94 millió forintos pályázati összeghez a későbbiekben további közel négymillió forintos hozzájárulást kapott a település, mely önerőként a terület megvásárlásával, az udvari játszóeszközök biztosításával és több apró teendő megvalósításával, közel 10 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. A mini bölcsődében 7 kisgyermek elhelyezésére van lehetőség, ami akkor emelhető egy fővel, ha a hét gyermek már betöltötte második életévét. Csóton azonban bíznak a gyermekvállalási kedv növekedésében, így az épület tervezésénél nagy hangsúlyt helyeztek a bővíthetőségre, ugyanis egy kis épületrész hozzáépítésével 12-14 fősre bővíthető a bölcsőde.   

A bölcsődeavató rendezvényt csóti gyermekek és fiatalok műsora színesítette. A program végén minden résztvevő megtekinthette az új épületet. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: