Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Tehetséges növendékeket jutalmaztak a zene világnapján

Babos Petra | 2021.10.01.

A világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepeljük október 1-jén a zene világnapját. Ez alkalomból a városban több helyszínen is felcsendült a mai napon a muzsika hangja. A zene világnapját a Bartók Béla Zeneiskola kiemelten kezeli. Az intézmény ezen a napon tanítás nélküli munkanapot tartott, délután pedig a Kossuth utcán muzsikáltak az intézmény alapítványának szervezésében.

Ezt követően a Bartók Béla AMI dísztermében az iskola hét tehetséges növendéke mutatkozott be, valamint a koncerten adta át Serei Zsolt zeneszerző, karmester a Serei Antal ösztöndíjat, amelyet a Pápai Bartók Béla AMI tehetséges növendéke vagy növendékei kaphatnak meg. A díjat Serei Zsolt alapította édesapja, Serei Antal ének-zene tanár és édesanyja, Serei Antalné testnevelő tanár emlékére 2016-ban. A kiválasztás szempontjainál a tanuló zenei tehetségének gondozása és az esélyteremtés kell, hogy előtérbe kerüljenek. Az ösztöndíj felhasználható kották beszerzésére, versenyre, kurzusra való utaztatásra vagy az ösztöndíjas saját tanulmányainak folytatására. Indokolt esetben segítheti a diák és családja szociális körülményeinek javítását. Az ösztöndíj az anyagi támogatáson kívül a következő tanévre vonatkozóan az adományozó mentori támogatását is jelenti. Az iskolában a 2020/2021. tanévben két tanulót javasolt a nevelőtestület az ösztöndíjra, mindkét diák a zenei pályán folytatja tanulmányait. Ők Mógor Dávid és Holb Enikő.

Serei Zsolt elmondta, 51 éves koráig Pápán élt, az, hogy zenei pályára lépett, a pápai tanárainak köszönhető.

– Úgy gondoltam, hogy ameddig tehetem, olyan fiatalokat támogatok, akik tehetségesek a zenei életben. Ez nem jutalom, hanem egy ösztöndíj, amit remélem, hasznosan költenek el a diákok – hangsúlyozta a zeneszerző.

Mógor Dávid hatodik éve klarinétozik a zeneiskola növendékeként. Ez idő alatt számos alkalommal bizonyította tehetségét. Az eltelt évek alatt megyei, illetve regionális klarinétversenyeken kivétel nélkül kimagasló teljesítményt nyújtott. Ebben a tanévben felvételizik a Budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba. Dávid rendkívül szorgalmas és tehetséges diák.

Holb Enikő a zeneiskola érettségiző növendéke, akiben rendhagyó módon a középiskolai évek alatt érett meg a zenei pálya iránti rendkívül erős és kitartó vonzalom. Ezt a szándékát nagy akaraterejével és szorgalmával bizonyította magának és környezetének is. Tehetségének kibontakozását évről évre megmutatták elért versenyeredményei. A ma átvett ösztöndíjat a tudása, szorgalma, kitartása kamatoztatására használja majd, hiszen nyáron már két zongorakurzuson is részt vett.

Horváth Adrián, az intézmény vezetője a Médiacentrumnak elmondta, a zene világnapja alkalmából délelőtt a Nátuskerti és a Szivárvány óvodában a kicsiknek különböző hangszereket mutattak be.

– A zene világnapja alkalmából szerveztünk egy kis koncertet, ami remek alkalom volt a Serei-ösztöndíj átadására is. Ezt év végén szoktuk átnyújtani a tehetséges diákoknak, ám tavaly a járványhelyzet miatt ez elmaradt, így most, a zene világnapján pótoltuk – tudtuk meg Horváth Adriántól.

A koncertet a közönség tapssal díjazta.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: