Digitális médiaműveltség szülőknek és nagyszülőknek

284
Fotó: Babos Petra

Az Országos Könyvtári Napok keretein belül a Jókai Mór Városi Könyvtárban ma délelőtt két általános iskolai csoportnak tartott előadást Kovácsné Ottó Krisztina DJP mentor. A mini digitális élményközpont-bemutató során a diákok megismerkedtek a 3D-s nyomtatókkal, a robotprogramozással és a Kahoot nevű játékkal.

Délután a szülőknek és a nagyszülőknek Polovitzerné Antal Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetője beszélt a digitális médiaműveltségről.

– Az elmúlt időszakban sok időt töltöttünk a digitális térben. A gyerekek médiahasználatát egy bizonyos korig a televízió uralja, amit felvált az online tartalomfogyasztás túlsúlya. Sokszor a szülők nem is tudják, hogy mit csinál gyermekük az interneten. Egy 2019-es felmérés alapján Magyarországon a 6 év alatti korosztály 81 százaléka okoseszköz-használó. Egyre elterjedtebb szokás, hogy a gyerekek egyedül használják ezeket, szülői felügyelet nélkül. A képernyőidő megnőtt, s így az online és offline világ sokszor összemosódik számukra. A közösségi média használatának természetesen vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök közé sorolható a kapcsolatteremtés, a közösségi összefogás, a segítségnyújtás és a tanulási lehetőségek, míg hátránya a függőség, az ellustulás és a kiberzaklatás. A mai napon a szülőknek és a nagyszülőknek beszéltem még a digitális én fogalmáról, a személyes adatokról, az adtahalász levelekről, az álhírekről, s arról, hogyan lehet ezeket felismerni – tudtuk meg

Az Országos Könyvtári Napok pápai programsorozata holnap délután 16:30 órától író-olvasó találkozóval folytatódik.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!