A járda a gyalogosoké!

811
Fotó: illusztráció

A járdán kerékpározás akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújtható.

Az utóbbi időben, Pápa városában megnövekedett azoknak a személyeknek a száma, akik szabálytalanul, a járdán kerékpároznak. Ez fokozottan balesetveszélyes azokon a járdákon – például a Celli út egy szakasza vagy a Jókai utca, Gróf út –, ahol a házak utcakapui közvetlenül a járdára nyílnak, vagy a kapubejárókból kijáró gépkocsikkal a járdán keresztül közelíthető meg az ingatlan előtti úttest.

A hatályos közlekedési szabályok értelmében Pápa belterületén kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon, ahol ilyen nincs, ott a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg az úttest jobb oldalán kell közlekedni. A járdán tilos kerékpározni, ami alól két kivétel van. Tekintettel arra, hogy a 12 évnél fiatalabb gyermekek a főútvonalon nem kerékpározhatnak, ezért ők Pápán belül a főútvonalnak minősülő Gyimóti úton, a Somlai úton és a Budai Nagy Antal utcában biciklizhetnek a párhuzamos járdán, de legfeljebb csak 10 km/h sebességgel. Másik kivétel a kerékpáros életkorától függetlenül akkor áll fenn, ha az úttest a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, mert például lezárták vagy felújítják. Ez esetben igénybe vehetik a kerékpárosok is az úttesttel párhuzamos járdát, de szintén maximum csak 10 km/óra sebességgel, valamint a gyalogos forgalom zavarása nélkül.

A pápai rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a fenti szabályok betartásának ellenőrzésére és a szabálytalan kerékpárosokkal szemben akár helyszíni bírságot vagy feljelentést is alkalmazhatnak.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!