Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A szerző nem csak egy név a könyv borítóján – Papp Dóra a városi könyvtárban

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.05.

Papp Dóra a kortárs magyar irodalom egyik jól ismert alakja. Fiatal kora ellenére már hatkötetes szerző, regényei népszerűségét mutatja, hogy van, ami már többször is elfogyott a könyvesboltok polcairól és újra kellett nyomni azt. A fiatal írónő ma a Jókai Mór Városi Könyvtár vendége volt, az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat részeként találkozhattak vele az olvasók.

Papp Dórával dr. Hodásziné Pingitzer Andrea, a Türr István Gimnázium magyartanára beszélgetett. A kötetlen hangulatú beszélgetés moderátora az írónő életéhez, műveihez kötődő hívószavakkal indította el a beszélgetés egyes részeit. Ilyen hívószavak voltak a csend, a szivárvány, az inspiráció, a környezetvédelem, a családon belüli erőszak, vagy a Magyar Tolkien Társaság.

Az inspiráció kapcsán Papp Dóra elmondta, gyermekkorában a Harry Potter volt az a könyv, ami elindította az irodalom iránti érdeklődését, Neil Gaiman munkássága pedig kifejezetten inspirálta alkotótevékenységében. Sok kortárs és klasszikus mű elolvasása után, 17 éves korában határozta el, hogy megír egy saját történetet, s egy fantasy-trilógia született az ötletből.

A beszélgetés során elhangzott, hogy bár a könyvekben nagy hangsúlyt kap a zene, az alkotás folyamatában legalább ennyire fontos a szerző számára a csend. A csend, melyben meghallhatja a regényben fontos hangokat, például tábortűz ropogását. A Magyar Tolkien Társaság révén egyetemi élményeket idézett fel az írónő és azt is elmesélte hallgatóságának, hogyan ismerkedett meg a skandináv mitológiával, s hogyan vált az a Bolyongó című regényének részévé, illetve arról is mesélt, hogy hogyan húzta ki a Vikingek című sorozat egy komoly alkotói válságból.

A könnyedebb témák mellett felmerültek olyan, szinte tabunak számító kérdések is, mint például a családon belüli erőszak. Papp Dóra ennek kapcsán elmondta, nem egy idealizált, rózsaszín világot szeretne olvasói elé tárni, hiszen a való élet nem feltétlenül csak pozitív dolgokból áll. Egy osztályban a diákok napi 7-8 órát együtt töltenek, de azt már nem látják, hogy vannak olyan osztálytársaik, akik úgy írják otthon a leckéjüket, hogy a szüleik közben a fejük felett veszekednek, sokuknak kell szembesülniük az alkoholizmussal, és ezek olyan témák, amelyeket nem szabad elhallgatni. Ő ezeket a problémákat úgy jeleníti meg, hogy egyfajta megoldást is kínál, ez számára nagyon fontos. Mint ahogy az olvasóktól érkező visszajelzéseket is fontosnak tartja, és örömmel tapasztalja, hogy vannak, akiknek az ő regényei segítenek egy-egy probléma megoldásában.

Papp Dóra a Pápa és Vidéke kérdésére elmondta, lényegesnek tartja, hogy a fiatalok nyelvén beszéljen és az ő közegükben mozogjon, hogy olyan témákat érintsen, amelyek a fiatalokat érdeklik. Ezért nagyon aktív a közösségi médiában, az olvasók nagyon könnyen megtalálják az online térben, könnyen kapcsolatba léphetnek vele. Ő nem gyereknek, sokkal inkább fiatal felnőttnek tekinti és komolyan veszi a könyveit olvasó korosztályt. A maihoz hasonló rendezvényeket azért tartja fontosnak, hogy az olvasók láthassák, hogy a szerző nem csak egy név a könyv borítóján. Fontos, hogy közel kerülhessen a fiatalokhoz. Ebben nagy szerepe van a közösségi médiának, de a személyes találkozások során lehetőség van dedikálásra vagy egy ölelésre, közös kép készítésére és ezért nagyon szereti az író-olvasó találkozókat.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: