Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Országos diákfilmsiker az Acsádyban

Babos Petra | 2021.10.05.

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola 12. X osztályos tanulói – Bátai Evita, Mazács Armand, Pörnyeszi Anasztázia, Pus Levente és Ürögi Veronika – az országos diákfilmes mezőnyben a legjobbak lettek rövidfilm pályázatukkal. Az ötfős csapat januárban nevezett be a budapesti Laterna Magica Kulturális Egyesület A szabadság történetei című pályázatára, melynek keretében két pápai kötődésű szerzővel, Puskásné Tófeji Valéria költővel, szerkesztővel, valamint Mátyus Aliz íróval, szociológussal készítettek portréfilmet pályájuk alakulásáról, a rendszerváltozás előtti és utáni alkotói tapasztalataikról.

Takács Nándor magyartanár a Médiacentrumnak elmondta, az alapítvány több éve foglalkozik társadalomtudományi és történelmi témájú rövidfilmek forgatásával, s előszeretettel karolnak fel tehetséges diákokat.

– A pályázat témája a szabadság történetei, melyben olyan szerzőkkel kellett kisfilmet készíteni, akik már a rendszerváltozás előtt is aktívak voltak, s jelenleg is azok – tudtuk meg a tanártól, aki elárulta, a diákokkal együtt választották ki a két szerzőt, Mátyus Alizt és Puskásné Tófeji Valériát.

– A tanulók az interneten sokat böngésztek, a szerzők életrajzát kikeresték, s felkészültek a beszélgetésre. A két kiválasztott szerzővel portréfilmet készítettek, a kérdéseket maguk fogalmazták meg, s a forgatókönyvet is ők állították össze, amellett, hogy a szükséges technikai eszközöket maguk biztosították, s a videók utómunkáit is ők végezték el. A beszélgetés előtt volt egy audiovizuális workshop is, amit az alapítvány a pandémia miatt az online térben szervezett meg. Ebben a filmkészítés fortélyairól hallhattak a tanulók, valamint a Kádár-korszakról beszélgettek filmes szakemberek és történészek közreműködésével. Úgy gondolom, ez a szerkesztésben nagy segítséget jelentetett nekik – tudtuk meg a magyartanártól.

Pörnyeszi Anasztázia Puskásné Tófeji Valériával készített interjút. Mint mondta, számára maradandó élményt nyújtott a beszélgetés során az, amikor a tanítói élményeiről mesélt neki Vali néni.

– Az eredeti interjú 30 perces lett, ebből nekünk 10 percet kellett összevágnunk. Nem volt egyszerű a feladat, mert nagyon sok érdekes történetet hallhattunk, nehéz volt kihagyni bármit is – majd hozzátette, ő magyartanárként szeretne továbbtanulni.

Bátai Evita Mátyus Alizzal beszélgetett.

– A pandémia miatt nem volt könnyű a forgatás az írónővel, hiszen az udvaron vettük fel a beszélgetést, s közben fújt a szél, az utcáról behallatszottak a zajok, de úgy gondolom, jól oldottuk meg a feladatot, s kiváló anyagot tudtunk összeállítani – mesélte a diáklány, aki hozzáfűzte, szereti az irodalmat, s mindenképpen részt akart venni ezen a pályázaton.

Pus Levente feladata a filmek összevágása volt. Mint mondta, nem volt egyszerű dolguk, hiszen figyelniük kellett a hangsávokra, s arra, hogy ne lehessen látni, amikor ugrik a kép és ne szűrődjön bele az utcazaj.

A forgatócsoport tagjai szeptember 14-én, a budapesti Kino moziban megszervezett filmfesztiválon vehették át az első helyezésért járó elismerő okleveleiket.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: