Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A mozaikcsaládokról a Szülők Akadémiáján

Babos Petra | 2021.10.05.

A manapság egyre gyakoribb mozaikcsaládokról tartott előadást Varga Judit szakpszichológus Az én gyerekem, a te gyereked, a mi gyerekünk címmel a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézményében. A rendezvény a Szülők Akadémiája programsorozat keretében valósult meg.

– Amikor egy mozaikcsalád létrejön, az jut egyből az eszünkbe, hogy előtte egy hagyományos család felbomlott. Ennek van egy gyászértéke, amit fel kell dolgozni, s minden szereplőnek érzelmileg a helyére kell kerülnie, majd eljutni arra a pontra, hogy egy újfajta család alakulhasson. Nem biztos, hogy mindenki ugyanakkor áll készen arra, hogy egy új család jöhessen létre. Azt, hogy felzárkózzanak egymáshoz a családtagok, okosan, türelmesen lehet elérni. Ez nem könnyű időszak senkinek – hangsúlyozta az előadó.

– Ebben az esetben nem alakulhat egy párkapcsolat a hagyományos értelemben, amikor még nincsenek gyerekek, ezért fontos, hogy minden esetben a gyerekek érdekeit helyezzék a szülők előtérbe. Lényeg, hogy a gyerekeknek joguk legyen mindkét szülőjüket látni, s az, hogy ki is tudják fejezni szeretetüket és az ellenérzésüket is az új helyzettel szemben. Ehhez nagy türelem kell, sokkal óvatosabban kell alakítani a párkapcsolatot, mert a gyerekek érzelmeire tekintettel kell lenni, hiszen ebben az időszakban különösen érzékenyek – tette hozzá, majd elárulta, intelligensen, türelmesen és empátiás készséggel kell mindkét félnek hozzáállnia a gyermekéhez.

– Ha minden jól megy, négy nagymama, négy nagypapa, két anyuka és két apuka lesz a történetben a gyerekeken kívül. Ha mindenki úgy áll a helyzethez, hogy a gyerekekhez a legjobb tud lenni, s az, hogy nagy családban élnek, s mindig lesz, aki meghallgatja őket, jó érzés lesz a gyereknek. Akár „ajándékszülők” is lehetnek, akik úgymond a barát szerep felé mennek el. Ez szintén szerencsés helyzet, ám ezt a gyermek életkora befolyásolhatja. Ezt nem könnyű kialakítani, de erre kell törekedni, hiszen vannak szép példák ezen helyzetre – tudtuk meg Varga Judittól.

Az előadó olyan hasznos tanácsokkal, ötletekkel látta el a megjelenteket, amelyek elősegítik az otthoni harmónia, egyensúly megteremtését.


  • Friss hírünk
    Videó
    Múltidéző

    Múltidéző 2024.04.25.

    Események ezen a napon a következő évekből: 2003, 2017, 2018

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: