Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Átadták az Országzászló emlékművet

Huszár Hajnal | 2021.10.06.

A Zöld város I. projekt újabb beruházási elemét adta át az önkormányzat ma délután: az Országzászló emlékmű környezetének megújítását összegezték. Az emlékműnél augusztus 20-án már tartott koszorúzást a város, de az emlékhely méltó kialakítását most zárták le.

A korábbi füves terület helyén ma térkőburkolat látható dekoratív növényágyásokkal, középen pedig felújítva áll az emlékmű.

A kivitelezők a beavatkozás keretében a régi növényzetet és burkolatot eltávolították, 550 négyzetméter felületen új alépítményt készítettek, melyet andezit térkőburkolóval fedtek, kiépítették a közvilágítást, 34 méter hosszan felújították és részben újjáépítették a támfalat és 200 négyzetméter területen virágágyásokat alakítottak ki, melyekbe cserjéket, rózsákat, örökzöldeket és évelőket telepítettek. A munkálatok során magát az emlékművet is megújították, kijavítva az idők okozta sérüléseket. Az Országzászló emlékmű az Erzsébet liget kapuja a Belváros felől érkezők számára és most már a Várkert irányából jövő kerékpárosok számára is – hívta fel a figyelmet dr. Áldozó Tamás polgármester a megújítás fontosságára, ugyanakkor arra is emlékeztetett, ez az emlékmű jelentős helyszíne a városi megemlékezéseknek és így megújítva méltó környezetet biztosít a rendezvényekhez. De mint mondta, a megújult terület nemcsak rendezvényhelyszín lehet, hanem egy találkozási pont is, amit wi-fivel, valamint kamerával is felszerelnek.

A projekt kötelező nyilvánosságbiztosítási rendezvényei közé tartozó átadón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az emlékmű múltját idézte fel. Elmondta, hasonló emlékműveket országszerte készítettek a trianoni békediktátum elleni jelképként, a pápait 1938. szeptember 18-án avatták fel. Alkotója Zavory Zoltán tervei alapján Keppel József pápai kőfaragó volt. A kommunista hatalomátvétel után az emlékművet eltávolították és a Millennium évében készítette el újra az eredeti tervek alapján Varga Zoltán restaurátor.

– Az emlékmű környezete most megújult és nagyon szép lett, így méltó helyévé vált a megemlékezéseknek – fogalmazott beszédében.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében arról szólt, a valamikori Tízes malom egyik épülete állt itt egykor, most pedig az emlékmű, így mindenképpen történelmi helynek számít a városnak ez a pontja. A felújítás eredményeként a korábbinál sokkal igényesebbé vált a környezet, de a városnak ezen a részén még sok változás fog történni a jövőben, hiszen az önkormányzatnak további tervei vannak az Erzsébet liget környékével.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: