Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A nemzeti gyásznapon emlékeztek a városbarátok

Babos Petra | 2021.10.06.

Többéves hagyomány, hogy az október 6-ai nemzeti gyásznapon az Elsősorban Pápai Városbarát Egylet koszorút helyez el a Batthyány-reliefnél. A mai napon nemcsak Batthyány, hanem a mártír tizenhárom katona forradalmár emléke előtt is tisztelegtek a városbarátok.

Idén Batthyány Lajos felesége, özvegye gróf Zichy Antónia születésének 205., valamint gróf Teleki László politikus, író születésének 210., halálának 160. évfordulója kapcsán is fejet hajtottak az egylet önkéntesei. A megemlékezésen Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtáros, az egylet önkéntese idézte fel Batthyány feleségének  életútját, s a Batthyány család városunkhoz és környékéhez való, múltbéli kötődéseit.

– Gróf Batthyányné Zichy Antónia dákai kastélyában élt, itt a nemzeti ellenállás számos tagja kereste fel, vendégeskedett nála például Deák Ferenc, gróf Teleki László és Vaszary Kolos is. Amikor a pápaiak megtudták, hogy gróf Teleki László az özvegynél tartózkodott, azonnal szervezkedni kezdtek és 1861. február 28-án öt-hatszáz fős tömeg gyűlt össze a református főiskola új épületének udvarán. Nemzeti zászló alatt vonultak az Akasztó utcán, a mai Batthyány utcán Dákára, útközben a környék hazafias érzelmű lakosai is csatlakoztak hozzájuk. A kivilágított dákai kastély előtt a Himnuszt, a Kossuth-nótát, a Klapka-indulót énekelte a tömeg, Tarczy Lajos pápai főiskolai tanár, volt ’48-as nemzetőr és Vaszary Kolos bencés tanár pedig köszöntőbeszédeket mondtak. Később Vaszary közreműködésével özvegy Batthyányné a pápai bencés gimnázium iskolazászlójának zászlóanyja is lett – tudtuk meg az összejövetelen.

– Az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc idején és az azt követő években a magyar önállóság ügyének egyik legaktívabb és talán legeredményesebb külföldön tevékenykedő képviselője volt gróf Teleki László, a Magyar Nemzeti Igazgatóság tagja, a Határozati Párt vezetője. Emigrációjából újra magyar földre lépve óriási népszerűség fogadta – mondta a megemlékezésen Kerecsényi Zoltán ügyvivő.

A főhajtás végén Kerecsényi Zoltán, Váminé Molnár Emma, Margl Józsefné és Kovácsné Vajda Edit, az egylet önkéntesei elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Batthyány-reliefnél.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: