A krimi és a humor koronázatlan királya, Réti László a pápai könyvtárban

489
Fotó: Babos Petra

A több mint húszéves rendőri múlttal rendelkező író, Réti László volt a vendége az Országos Könyvtári Napok csütörtöki programjának. A krimi és a humor koronázatlan királyaként emlegetett íróval Horváth Andrea, a Médiacentrum munkatársa beszélgetett a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Humorból nem is volt hiány a rendezvény során, hiszen a szerző sok vicces történetet mesélt el, amelyek írásait is megihlették.

Réti Lászlótól megtudtuk, hobbiként jött számára az írás, ami a mai napig élete része.

– Az írás során nagyon fontos a hitelesség és a pontosság. Kínosan ügyelek a részletekre és a háttérre, ami legalább akkora jelentőséggel bír, mint maga a sztori. Az anyag gyűjtése és a vázlat megtervezése számomra hosszabb idő, mint maga az írás, ami egy-két hónap alatt elkészül. Előtte kell a történetbe mindenféle csomópontot, törést, csavart belerakni, s aztán összecsiszolni, hogy egy kerek egész jöjjön ki belőle, s ne maradjanak elvarratlan szálak – mondta az író, aki elárulta, hogy a kutatásaiban sokat segít az internet, illetve próbál eljutni minden olyan helyszínre, ahol a történetei játszódnak. Sok helyre már kifejezetten azért utazik el, mert tudja, hogy később  szerepelni fog egy történetében. Granadát például azért is látogatta meg, mert tervezi, hogy egyik könyvének helyszíne lesz. Ami a tárgyakat, fegyvereket illeti, azokat igyekszik kipróbálni. 

– Vannak olyan történetek, amelyek csak bizonyos korban működnek. Ha saját élményeimet írnám meg, azt akkor hinnék el, ha a mai Észak-Koreában játszódna, ha pedig Magyarországon, akkor az az ötvenes években lenne. Úgyhogy a történet szabja meg azt, hogy milyen korszakba kell helyezni, a hátteret pedig az, hogy mi az a színpad, ahol ez működni tudna – árulta el Réti László, aki legutóbbi kötete, a Megölni Telekit kapcsán elmondta, neki eszébe nem jutott volna Teleki személye.

– Körülbelül 8-9 évvel ezelőtt az egyik ismerősöm megkeresett, hogy egy filmhez ötleteket gyűjtenek Teleki Pál haláláról, annak körülményeiről, s arról kellene írni egy forgatókönyvet. Megírtam, elfogadták, s aztán az elmúlt 8 évben többször elővettük, s pályáztunk vele. Idén volt Teleki halálának az évfordulója, s ennek apropóján újra előszedtem az írást. Engem érdekel a II. világháború időszaka, a magyar történelem, s sikerült egy olyan szereplőt kialakítani, akire tervezek egy-két könyvet – emelte ki az író, akitől megtudtuk, hogy az idei őszre ígérte a Vakond című kötetet, ám ez csúszik egy évet. A következő projektre már írják a szerződést, ez egy társszerzős mű lesz, de egyelőre titok, hogy kivel.

Az író-olvasó találkozó dedikálással zárult.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!