Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Emlékidézés az oktatásról

Babos Petra | 2020.10.16.

Molnár Lajost elsősorban festőként, grafikusként ismeri a pápai művészetkedvelő közönség, de sokan tudják róla azt is, hogy lelkesen kutatja a város helytörténetét. Most azonban megjelent Molnár Lajos hetedik könyve, Emlékidézés az oktatásról és a pápai iskolákról címmel. A könyvbemutatón dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, aki gratulált Molnár Lajosnak a hiánypótló kötethez. A könyvbemutatónak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.

Büszkén emlegetik a pápaiak azt a tényt vagy legalább is tényként kezelik, hogy e város iskolaváros. Tehetik! Nemcsak az önérzetünk kinyilvánítása ez, de még inkább emlékeztet arra, hogy a 19. században miként jellemezték városunkat. A Dunántúl Athénje! – mondogatták az idegenek is.  Annak a századnak a közepén Pápa városa még a lakosság számában is élen járt, a Dunántúl második legnagyobb lélekszámú városaként tartották számon – emelte ki a szerző.

Molnár Lajos elmondta, a helytörténetet kutatva sok közösségben fordult meg, és ha kutat, annak van eredménye, ha pedig publikálja, azzal jó szolgálatot tesz másoknak is.

– 2002-ben mentem nyugdíjba, s 2003-ban jelent meg az első könyvem. Most a hetedik könyvemnél tartok, amit a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadott. Az előző könyvem készítésekor bukkantam rá egy írásra, ami – a Tanítóképző Intézet 1943-48 között járt diákjainak saját maguk által írt krónikája. Ez egy kézírású anyag. Ezt elolvastam, s akkor döntöttem úgy, hogy  közkinccsé kellene tennem. Ebben a városi könyvtár partner volt, ők javasolták, hogy írjak még hozzá, s akkor egy könyvbe megjelentethetjük – tudtuk meg Molnár Lajostól.

– Azt a felkérést kaptam, hogy a diákírást egészítsem ki. Ez az írás részben a tanítóképzőhöz, részben pedig a város történethez kötődik. Úgy gondoltam, hogy a tanítóképzővel mindenképpen kell ebben foglalkozni, de nem történetet, hanem az intézmény életéből olyan epizódokat közreadni, ahol adalékokat közlök a tanítóképzésről, a tanítóvá válással kapcsolatban. Ez mind-mind hiteles forrásokon alapszik, de a saját szövegezésem szerint – tudtuk meg Molnár Lajostól, aki hozzátette a kötetben helyet kaptak a Magyarországon oktatással kapcsolatos rendeletek, s ezt olvasmányos formában próbálta az olvasók elé tárni.

A könyv öt részből állt össze, a tudás és tanítás, a pápai magyar királyi állami tanítóképző intézet krónikája, a tanítóképzéssel és a pápai tanítóképző életével kapcsolatos adalékok, a tanítóképzős diákok visszaemlékezései és a dokumentumot, illetve fotók.

Molnár Lajos elmondta, a könyvet ajánlja azoknak, akik valaha növendékei voltak a pápai állami tanítóképző intézetnek, továbbá a volt növendékek gyermekeinek, unokáinak, hiszen a kötet segít majd megismerni a szülők, nagyszülők diákéletét. Másodsorban a pedagógusoknak, akik majd a könyv olvasása során újraélhetik saját fiatalságukat, és a hivatásukkal összefüggésben végigkövethetik a magyar oktatástörténet elmúlt öt évszázados változásainak lényegi elemeit. Végül pedig mindazoknak, akik érdeklődnek Pápa város múltja, benne a pápai iskolák története iránt. A kötet bemutatja egy pápai képzős osztály ötévnyi diákéletét, foglalkozik a pápai állami és felekezeti iskolák múltjával, s közöl színes diákélményekről szóló írásokat. Az olvasás élménye mellett bővíti az olvasó ismereteit és gazdagítja az intellektusát is.

A programon Üvegesné Ozorai Hortenzia és dr. Hodásziné Pingitzer Andrea középiskolai tanárok olvastak fel részleteket a műből.
A könyvbemutató után a szerző dedikálta is a megvásárolt köteteket.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: