Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Volt egyszer egy legendás Erkel Klub

Babos Petra | 2021.10.08.

Az Országos Könyvtári Napok pápai eseménysorozatának elemeként a Pápai Fotóalbumok című program mai alkalmán múltidézésre hívták a Jókai Mór Városi Könyvtárba az érdeklődőket. Ezúttal Egresits Jánosra és az Erkel Klubra emlékeztek a megjelentek. A vetített képes megemlékezésen a közösségépítő ifjúsági klubról a városi bibliotéka fényképgyűjteménye alapján két meghívott vendég, Kovács Gabriella és Buzás Gyula beszélt.

Volt egyszer egy klub. A legendás Erkel Klub, mely többségében erkeles diákokból állt. Mindenki csak elismeréssel szólt az ott folyó munkákról, s az összetartozásról. Ezt a klubot Egresits János hozta létre a művelődési központ keretein belül.

Az Erkel Klub tavaly ünnepelte volna megalakulásának ötvenedik évfordulóját, a megemlékezés azonban a járványhelyzet miatt elmaradt. A két évtizeden át töretlen népszerűséggel működő klub sok száz pápai fiatalnak adott szórakozási, önművelési, kulturális programot. Tartottak koncerteket, számos híres ember látogatott el a foglalkozásokra, de voltak diszkók vagy olyan estek, amikor az ifjúságot foglalkoztató problémákról beszélgettek.

A Volt egyszer egy Erkel Klub kiadvány több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg, amelyet az egykori elnök, Egresits János állított össze.

Az esten elsőként Kovács Gabriella emlékezett volt munkatársára, Egresits Jánosra. Mint mondta, János a legszívesebben az Erkel Klubbal foglalkozott, mindig izgatottan készült a szombati összejövetelekre. Nagy gondot fordított a fiatalok tehetségének bemutatására. Zenei esteket szervezett, ahol a hangszeren játszó, verset szavaló, festő, fotós tagok szüleik, tanáraik jelenlétében állhattak a többi társuk elé. A klub többször elnyerte az Aranykoszorús Kiváló Ifjúsági Klub elismerő oklevelet.

A mai alkalomra Buzás Gyula több mint ötven diából álló fotósorozatot állított össze a régi fényképekből, bejegyzésekből.

Buzás Gyula elmondta, az ifjúsági Erkel Klub 1970 és 1990 között működött.

– A klub különleges volt, mivel a középiskolás éveink alatt ez a hely volt egy olyan plusz programlehetőség, ahol az iskolatársakkal, barátokkal találkozhattunk, barátságok és szerelmek szövődtek. A klub foglalkozásai szombatonként voltak, akkor minden alkalommal tartalmas kulturális bemutatókat tartottak, vendégeket hívtak meg. A szülők bátran elengedhettek minket a klubba, hiszen nem kellett attól félni, hogy bárki bejöhetett, mivel csak tagok járhattunk össze. A 20 év alatt mintegy 1.500 fiatal életét maradandó élményekkel gazdagította, szombatonként több mint nyolcvanan vettünk részt a klub foglalkozásain. A farsangi és szilveszteri bálok, a név- és születésnapok megünneplése, a pálkövei nyaralások valódi szórakozást jelentettek az ifjúságnak. Aki verseket, novellákat írt, annak szerzői estet szerveztek. Kocsis Tibor filmrendezőnek az Erkel Klubban volt az első bemutatkozása. Ez olyan lehetőség volt a középiskolásoknak, ahol sok érdekességgel, különlegességgel találkozhattak – mesélte Buzás Gyula, aki elárulta, ő 1981-ben lett tagja a klubnak.

A múltidéző összejövetelen a megjelentek együtt elevenítették fel a régi emlékeket, s fedezték fel a fotókon egymást, egykori barátaikat, ismerőseiket, s hálával emlékeztek vissza Egresits Jánosra, akinek köszönhető volt a klub létrejötte.


  • Friss hírünk
    Videó
    Múltidéző

    Múltidéző 2024.04.19.

    Események ezen a napon a következő évekből: 2010, 2012, 2016

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: