Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Német nemzetiségi nap

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.09.

A 2018-as nagy sikerű rendezvény után ma újra Pápa adhatott otthont a Veszprém Megyei Német Önkormányzat és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat nemzetiségi zarándoklatának és kórustalálkozójának. A találkozó ezúttal túllépett a megyei kereteken, hiszen a megyehatáron túlról is érkeztek vendégek.

A hagyományőrző programon részt vevő kórusok délután a Böröczky dombtól indulva a Fő utcán át vonultak a Nagytemplomhoz, ahol dr. Mail József apát-plébános mutatott be német nyelvű szentmisét, melynek keretei közt a Sarlós Boldogasszony-napi hagyomány felelevenítéseként terményszentelést is tartottak.

A szentmisét követően kezdődő kórustalálkozó résztvevőit dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, hogy amikor a magyar sorsot nézzük, szomorúan, indulattal és elkeseredéssel vesszük számba azokat a jogsértéseket, amelyeket magyaroknak kellett elszenvedniük szerte a Kárpát-medencében. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy a történelem ezt a sorsot nemcsak a magyaroknak szánta, hanem vannak más népek is, amelyek hasonló jogfosztásokat éltek meg, így voltak ezzel a németek is. – Ahogy mi elismeréssel és büszkén nézünk azokra, akik határon túl ma is őrzik a magyar hagyományokat, értékeket, ugyanígy elismeréssel tekintünk azokra, akik Magyarország területén teszik ugyanezt, ápolják őseik hagyományait, fenntartják a német kultúrát – mondta a polgármester.

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, a pápai német önkormányzat vendégeként néhány éve már részt vehettek egy hasonló programon, ami nagyon jól sikerült. Az elnök arról is szólt, hogy szeretnék, ha a Sarlós Boldogasszony-napjához kötődő hagyományok újra élővé válnának, ezért lett a rendezvényük fontos része a terményszentelés.  

A találkozón részt vevő kórusok három csoportban énekeltek népénekeket és egyházi énekeket. Ezt követően együtt vonultak a Petőfi Sándor Gimnáziumba, ahol a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai kulturális bemutatót tartottak.

Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Médiacentrumnak elmondta, a pandémia miatt bizonytalan volt, hogy lesz-e lehetőségük megszervezni a találkozót. Mint mondta, nagyon fontos ez a német nemzetiség számára, hiszen a sváboknál hagyomány volt, hogy évente legalább egyszer elzarándokoltak egy-egy kegyhelyre és a kórustalálkozó szervezésekor fontos volt, hogy ezt a hagyományt felelevenítsék. A program hagyományos eleme volt még a terményszentelés is, melyet eredetileg Sarlós Boldogasszony-napjához kötnek, most azonban nem volt lehetőség nyáron megrendezni a zarándoklatot, így az aratás végével, az őszi betakarításhoz kötődően tartottak terményszentelést.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: