Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kosárfonás a Pannonia Reformatában

Babos Petra | 2021.10.10.

PRaktika címmel foglalkozássorozatot indított a Pannonia Reformata Múzeum, melyben különféle kézműves technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, mesterek vezetésével. A sorozat első összejövetelén Dávid Tamás kosárfonómester irányításával fűzfavesszőből és peddignádból készíthettek kis kosarat az érdeklődők.

Dávid Tamás a Pápa és Vidéke kérdésére elmondta, a kosárfonás ősidőkre visszanyúló mesterség, régi népi szakmának számított. Az idő múlásával úgy tűnt, hogy feledésbe merül. Örülnek, hogy a mostani foglalkozásra nagy volt az érdeklődés, hiszen több mint húszan vettek részt a szombat délutáni programon.

– A mezőgazdaságnak már nincs szüksége a kosárra, igazából a mesterség azért élte túl mégis az idő múlását, mert a korszerű háztartásokban is megtalálta a helyét. Sokan szeretik a fonott tárgyakat, amelyek csaknem mindenhol előfordulnak. Nagyon sokan nosztalgiával gondolnak vissza a régi időkre, amikor még a nagypapa font, s ők is szeretnék kipróbálni ezt a kézműves tevékenységet. A mostani foglalkozás arról szólt, hogy bemutattuk ezt a technikát, így aki szeretne, otthon is készíthet majd apró dísztárgyakat. Egyetlen lényeg van, hogy ők maguk alkossák meg ezeket – tudtuk meg Dávid Tamástól, aki hozzátette, a kosárfonás nem nehéz, ám aki nem rendelkezik tudással, anyaggal, az nem tud fonni. A kosárfonásnál nem tudnak uralkodni az anyag felett, az anyag uralkodik a készítője felett. Mi most azt is megtanultuk, hogy ez hogyan küszöbölhető ki – fűzte hozzá a mester.

A foglalkozás egyik résztvevője, Váczy Zsófia elmondta, régebben már próbált kosarat fonni. Meglátta, hogy a múzeumban van lehetősége ezt ismét kipróbálni, ezért jelentkezett a foglalkozásra, amelyen sok érdekességet, praktikát tanult. A diáklány hozzátette, reméli, a következő alkotóprogramra is el tud jönni.

A foglalkozássorozat november 20-án folytatódik, akkor adventi koszorút és betlehemet készíthetnek a résztvevők.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Mikor átjár bennünket a zene rezgése…

    Az amerikai énekes-dalszerző, Ray Dalton (1990) 6 évesen kezdett el énekelni...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: