Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emlékezés az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Babos Petra | 2021.10.10.

Az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai és környékbeli előkészületeinek eseményeire emlékeztek a megjelentek zeneművek kíséretében ma este a bencés templomban.

– Fontos évszám az 1795, mivel ez a Nagytemplom felszentelésének az éve. A jubileumi alkalomra tavaly készültünk, ám a pandémia közbeszólt. Úgy határoztunk a szervezőkkel, hogy amikor lehetőség adódik, azokkal az énekekkel, amelyekkel a tanítványaimmal és a vendégekkel készültünk a koncertre, bemutatkozunk a közönség előtt. Gondolkodtam, hogy mivel lehet ezt összekötni, s az 1938-as kongresszus eseményeivel fűztem össze, mivel Pápán is nagy készülődés előzte meg a programot. Ennek az anyagát Váminé Molnár Emma egy könyv alakjában is feldolgozta, támaszkodva a pápa plébánia Historia Domusára és a Pápa és Vidéke újságban megjelent cikkekre. Ez adta nekem azt az álmot, hogy felfűzöm zenei művekkel, s így egy koncertet szervezek – tudtuk meg Édes Lászlónétól, a mai program szervezőjétől, aki hozzátette, azért a bencés templomot választotta az esemény színhelyéül, mert nagyon meghitt helyszín.

Édes Lászlóné hangsúlyozta, 1938-ban Nemcsicsné Mária néni az elsőáldozók részére egy misét komponált, amelynek  szövegét Alojzia nővér írta. Ebből a műből egy éneket a katolikus iskola diákjai adtak elő ma este.

A megjelenteket dr. Mail József apát-plébános köszöntötte, aki az 1938. május 25-én ünnepélyes keretek között megkezdődött 34. Eucharisztikus Világkongresszusról beszélt, amelyet óriási szervezőmunka előzött meg. Kiemelte, hogy a pápai ferences templomban megújult az oratórium, s szólt a Szent Jobbot szállító aranyvonat fogadásáról.

Végül azt kívánta, hogy az esten felcsendülő énekekkel adjanak hálát a Jóistennek, hogy sikerült megszervezni a nagyszabású eseményt.

A koncerten fellépett Csatlós Jácinta, Csatlós Krisztina, Takács László, a Nagytemplom kórusa és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói.

Az est során hallott összekötő szöveget a pápai eseményekről, a kongresszus előkészületeiről dr. Édes Ágnes mondta el.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: