Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A polihisztor dr. Földy Józsefre emlékeztek

Babos Petra | 2021.10.13.

A 140 évvel ezelőtt született jeles pedagógusra, dr. Földy Józsefre emlékezett ma délután az Elsősorban pápai Városbarát Egylet a professzor Török Bálint utcai lakóházánál. A koszorúzáson Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő idézte fel a nemzetépítőként tevékenykedő néhai tudós tanár életművét. Mint mondta, 1924 és 1946 között görög-latin szakos tanárként dolgozott a Pápai Református Kollégiumban. Középiskolai görög-magyar szótára, értékes tankönyvei hosszú időn át állták meg a helyüket. Előadásait a kor tudományos szintjén közvetítette, az ókori világ szeretetére tanítva a fiatalságot.

– Földy zseniális tudással rendelkezett, hat-hét nyelvet ismert tökéletesen, de foglalkozott az arab, a héber és az arám nyelvvel is. Sztrabón „Geográfikáját” mintegy húsz éven át fordította, ezzel a művel tette fel fordítói tevékenységére a koronát.  Lakóházát bombatámadás érte, így sok munkája megsemmisült, s vált az enyészetté. Pályafutását piarista szerzetesként kezdte, ám otthagyta a rendet, s áttért a református vallásra, később lelkipásztori képesítést is szerzett. Szaktanári végzettséget magyar nyelv és irodalomból, latin nyelv és irodalomból, görög nyelv és irodalomból vehetett át. Azonkívül gyorsírásból és gépírásból is tanári oklevelet kapott, s egyik nagy propagálója és kezdeményezője volt annak, hogy a gyors- és gépírást tanítsák a gimnáziumokban is. Műfordítói tevékenysége is fiatal korában indult, hiszen 1903 és 1904 között jelentette meg Démoszthenész és Platón munkáinak fordításait. Az újgörög irodalom magyar tolmácsolóinak egyik úttörőjévé vált. Tanári munkája mellett tagja volt a Pápai Kaszinónak, 1923 és 1947 között annak könyvtárosi tisztségét is ellátta, majd 1934-ben vállalkozott a Pápai Kaszinó százéves történetének a megírására is. Kedvelt, népszerű előadó volt, a Pápai Jókai Kör is többször meghívta. Számos értékes munkája közül kiemelkedő az éppen 90 éve, 1931-ben, Pápán írt Görög-Magyar Szótár – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.

A megemlékezésen Zábrák Károlyné, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna és Recse Sándor, az egylet önkéntesei helyezték el a megemlékezés koszorúját.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: