Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kultúrharc öngól nélkül

Babos Petra | 2021.10.14.

A Pápai Polgári Kör októberi összejövetelének Goór Judit, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának tanára volt a vendége ma este, aki Kultúrharc öngól nélkül címmel tartott előadást. A rendezvénynek az Ipartestület székháza adott otthont.

Goór Judit elmondta, a művelődés hosszú távon, lassan, de tartósan befolyásolja a személyiségünket. – Az ízlésből értékrend lesz, az értékrend pedig szelektál, választ, tehát a közéleti döntéseink igenis összefüggnek az ízlésünkkel, az értékrendünkkel, tehát a nevelődésünk, a felnőttkori önnevelésünk, a szellemi táplálékunk befolyásolja hazánk életét az általános választójog korában. Merjük szeretni, ami a miénk. Merjük kiemelni a nemzeti, a vallási és az erkölcsi értékeket. Ne hagyjuk, hogy a gyökerektől eltávolodott, a múltat tagadó erők kisajátítsák, a maguk hasznára értékeljék át az értékeinket. Szakács Árpádra utalva, én is úgy látom, hogy a baloldal uralja az értelmiséget, az egyetemeket, a kulturális szférát és egyszerűen nem akarják beengedni az ő ítéleteik mellé a másikat. Toleranciát hirdetnek, de el akarnak taposni mindent, ami a nemzetre és vallásra emlékeztet – emelte ki Goór Judit.

– A kultúrharc összeköti az oktatást a kultúrával. Úgy gondolom, az én szakterültemen sok beidegződés van, sok mindenben a 80-as éveknél tartunk. Ha mindenki a saját útját járja, a saját értékrendjét keresi az írók, költők életművében, akkor egyre több olyan értéket is talál, amit hiányol az oktatásból. Erre konkrét példa az, hogy Petőfi városában vagyunk, s amikor őt tanítjuk, a magyar és hazafias költeményei háttérbe szorulnak. Ha a magyar közvéleményt megkérdeznénk, hogy mondjon magyarságverset Petőfitől, a Nemzeti dalon kívül mást nem nagyon tudnának. A mai napon olyan idézeteket villantottam fel, amelyeket kár lenne nem ismerni. Ezek általában ismeretlen részletek – mondta az előadó.

Goór Judit szerint az oktatás átalakulóban van, a történelemoktatás, a tankönyvek szellemisége a rendszerváltás óta a megfelelő irányba változott, sőt állandóan változik is, aminek ő örül.

– A magyar nyelv és irodalomnál sajnos a színvonal nem emelkedett, nem beszélhetünk nagy megújulásról – hangsúlyozta, s hozzátette, az elektronikus média rossz irányba viszi a világot. Szomorú, hogy a közmédiában sokan a magyar ragozást sem ismerik, a szleng is elterjedt. Kellene az anyanyelvi lektori munka.

Goór Judit irodalmi-történelmi kalandozásra hívta a megjelenteket, az előadáson szó esett többek között a magyar irodalom könyvekből kimaradt vitatott írókról, valamint a történelmi személyiségekről.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: