Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szijjártó Péter: Magyarország az egyik nyertesévé vált az új világgazdasági korszaknak

Huszár Hajnal | 2021.10.15.

A koronavírus-járvány nemcsak egy súlyos egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági válságot is okozott a világban, így Magyarországon is, és nyilvánvaló volt, hogy az államnak, a Kormánynak valamit tennie kell, de hogy ez mi legyen, arról súlyos viták folytak – idézte fel a múlt év eleji történéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki részt vett a Böllér-Ker Kft. raktáravató rendezvényén ma délelőtt. Emlékeztetett, politikai ellenfeleik azt szorgalmazták, hogy fogadják el, hogy tömeges munkanélküliség lesz és ezért szociális alapon, segélyalapon adjanak ki minél több pénzt.

– Mi úgy gondoltuk, hogy a tömeges munkanélküliség finanszírozása helyett sokkal jobb, ha a munkanélküliség megelőzését finanszírozzuk és hittünk abban, hogy kellően ésszerű és hatékony állami támogatási programmal még a koronavírus-világjárvány idején is megelőzhető a tömeges munkanélküliség – emlékeztetett. A Kormány arra koncentrált tavaly a legnehezebb időszakban, hogy abban segítse a magyar vállalkozásokat, hogy tudjanak fejleszteni, tudják növelni kapacitásaikat, tudjanak új technológiákat bevezetni és tartsák meg a munkavállalóikat, mert az volt a legfontosabb – magyarázta a miniszter.

– Ez az elképzelésünk bevált, a magyar vállalkozások az elmúlt 11 esztendőben annyira megerősödtek, hogy akkor tudtak fejleszteni, amikor a világ más pontjain a gyárakat bezárták. Ennek az lett az eredménye, hogy Magyarország az egyik nyertesévé vált az új világgazdasági korszaknak – hangsúlyozta, sorolva az ezt igazoló számokat: tavaly rekordmennyiségű beruházás kezdődött 1700 milliárd forint értékben, idén a második negyedévben soha nem látott, 18 százalékos gazdasági növekedést mutatott az ország, és a kommunizmus megdöntése óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint jelenleg.

– Míg a világgazdaság csak a jövő év végére fogja elérni a válság előtti szintjét, addig a magyar gazdaság a nyárra már jobban teljesített, mint a világjárvány előtt – jelentette ki, hangsúlyozva, az 5,5 százalékos gazdasági növekedés az év végére reális, ami azt jelenti, hogy a gyermekeket nevelő családok számára vissza tudják adni az idei esztendőben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A miniszter arról is beszélt, az elmúlt másfél év arra is rámutatott, hogy a vidéki, kis-, magyar családi tulajdonban lévő vállalkozások rendkívüli mértékben megerősödtek az elmúlt 11 év erőfeszítéseinek eredményeként és ezek ahelyett, hogy bezártak vagy leépítettek volna, fejlesztéseket, beruházásokat hajtottak végre és megtartották munkavállalóikat.

– Soha ekkora szerepet nem töltöttek be a magyar gazdaságban a vidéki, kis-, magyar tulajdonban lévő családi vállalkozások, mint jelenleg. Mára egyértelműen ez a szektor adja a magyar gazdaság lelkét – emelte ki.

A miniszter Veszprém megyét külön kiemelte, úgy fogalmazva, a megye büszke lehet magára.

– Jelenleg 48 beruházás van folyamatban vagy éppen most zárul 50 milliárd forint értékben. Ezek a fejlesztések 12 ezer munkahely megőrzéséhez járultak hozzá a megyében. Ha az ellenfeleinkre hallgattunk volna és szociális alapú pénzosztásba kezdtünk volna, akkor minimum ennyi munkanélküli lenne most a megyében a világjárvány következtében.

Szijjártó Péter a Böllér Kft. sikeres beruházása kapcsán azt is megemlítette, az egész magyar élelmiszeripar kiválóan teljesített  tavaly, hiszen a világjárvány időszakát mindenfajta ellátási zavar nélkül tudtuk átvészelni és az idei esztendőben eddig már 12 százalékos növekedést tudott felmutatni. Ezért az eredményért köszönetet mondott a Pethő családnak és a Böllér cégcsoport valamennyi dolgozójának is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: