Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Katonadalokat foglalt könyvbe a Vidám Nagyik Dalkör

Babos Petra | 2021.10.15.

A Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Dalköre énekelni szerető nyugdíjasközösség. Több mint egy évtizedes fennállása során nagyon sok népdalt, de főleg katonadalokat tanultak meg. Ezeket egy könyvbe összegyűjtve adták ki, immáron bővített verzióban. A kötetet ma délután mutatták be a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Dalköre jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

– Még 2018-ban kiadtunk egy könyvet a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából. Ezt követően 2019-ben pályáztunk a könyv kiadására, ám az sikertelen volt. Dr. Hermann István akkori könyvtárigazgató felajánlotta, hogy a kötetet ingyen kiadják. Ennek nagyon örültünk, s így sikerült megjelentetni a Katonadalok bővített kiadása című könyvet, amely irredenta dalokat is tartalmaz a trianoni döntés százéves évfordulója tiszteletére – tudtuk meg Ruzsás Sándorné dalkörvezető.

Klesitz-Horváth Kinga karnagy a Médiacentrum kérdésére elmondta, 15 évvel ezelőtt kérték fel a Vidám Nagyik Dalkör vezetésére.

– A Vidám Nagyik Dalkört egy nagyon családias csapat alkotja, szeretjük egymást. A katonadalok jó részét a tagok már ismerték, de minden fellépésre újabb és újabb dalokat próbáltam gyűjteni, ám közben rájöttem, hogy ezek a dalok bárhol előfordulhatnak, így egy hatalmas repertoárunk lett, hiszen sokat újítottunk. Ebből született az az ötlet, hogy ezeket a dalokat gyűjtsük össze, s adjuk közre. A katonadalok az adott kornak a szavajárását, a lelki beállítottságát hordozzák, ezért fontos, hogy megőrizzük őket. A katonadal-irodalom hungarikum. Szeretnénk a dalokat megőrizni az utókor számára, ezáltal értéket teremteni, hagyományt őrizni – tudtuk meg a karnagytól, aki hozzátette, a csapat kotta nélkül énekel, hiszen mindent fejből tudnak.

A könyvbemutatón megjelenteket dr. Hermann István nyugalmazott könyvtárigazgató köszöntötte, aki elmondta, nagy öröm számára, hogy egy olyan kötetet mutathatnak be az intézményben, amelyben a munkatársai is közreműködtek.

– Jó az, hogy vannak olyan nagyik, nagypapák, akik úgy gondolják, hogy csoportosan össze kell gyűlni, s együtt énekelni, nótázni, ezzel saját maguknak és a közönségnek örömet szerezni. Azt kívánom, hogy még nagyon sok fellépés kövesse a mait, örvendeztessék meg a hallgatóságot katonadalaikkal – emelte ki dr. Hermann István.

Unger Tamás alpolgármester, a Honvéd Bajtársi Klub tiszteletbeli tagja köszöntőjében úgy fogalmazott, az első könyv bemutatóján is részt vehetett, s nagy öröm, hogy ismét meghívták erre az alkalomra.

– A 2020-as évben a trianoni százéves évfordulóra emlékeztünk, ám a járványhelyzet közbeszólt. Soha nem tudtuk érdemben ezt a veszteséget feldolgozni, s kibeszélni sem. Ez mindig ott marad a magyarok lelkében. Azt gondolom, Trianon minden magyarnak fáj, mert felfoghatatlan veszteséget jelentett az egész magyarság számára. Egy ilyen veszteséget a történelemkönyvek tematikusan próbálnak leírni, a képzőművészetben képek és szobrok formájában próbálják ezt visszaadni. Ha ilyen történelmi eseményt dalok formájában próbálunk megjeleníteni, akkor nemes dolgot hajtunk végre. Azonban mást jelent, amikor énekeljük, s mást, amikor ezeket összegyűjtik, a kottákat megírják, s egy könyvben összefoglalva megjelenítik. Gratulálok ehhez a munkához – mondta az alpolgármester.

A könyvbemutatót a dalkör énekes összeállítása színesítette.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.17.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: