Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Exrefis találkozó az újraindulás ünnepén

Babos Petra | 2021.10.16.

Az alapításának 490., újraindulásának 30. tanévét ünneplő Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona ezen a hétvégén szervezte meg a II. Pápai Exrefis Találkozót. A háromnapos rendezvény tegnap sportprogrammal kezdődött. Ma délelőtt Kovács Péter egykori igazgató fotóiból és exrefis képzőművészeti diákok munkáiból nyílt kiállítás az iskolában. A programot emellett hivatástalálkozók, beszélgetések színesítették. Délután a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében gálaműsorra várták a meghívottakat, ahol volt diákok léptek színpadra, mutatkoztak be, s meséltek refis emlékeikről.

A gálaműsoron megjelenteket Baráth Julianna igazgató köszöntötte, aki úgy fogalmazott, szükségünk van az ünnepre.

– A mi Urunk és Istenünk tudta, hogy lelkünknek szüksége van a megállásra, hogy hálát adjunk, örüljünk, s vissza tudjunk nézi. Ez a hétvége az öröm és a hálaadás alkalma. Az elmúlt közel 500 év alatt sokszor és sokféleképpen gondolták el az emberek, hogy miként kellene eltüntetni a Pápai Református Kollégium intézményét. Nemcsak a 20. században sikerült ez, hanem voltak erre korábban is kísérletek, de mi mégis itt vagyunk. Mi ennek a csodának a titka? Az, amit Jókai Mór találóan megfogalmazott: „Istennek, hazának, tudománynak”. Mert valóban, ezt a sok évszázadot és az újraindulás csodáját az Isten kegyelme tartotta össze. Lehet, hogy ezt az iskolát sokszor megpróbálták bezárni, de egy valami miatt nem tudták, mert a lelkekből nem lehetett kitörölni – mondta az igazgató, majd hozzátette, csodát éltek meg, s köszönik, hogy most lehetőségük van hálát adni.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében hálát mondott a pápai református intézményekért.

– Hála legyen az Istennek minden intézményünk munkájáért, a tudományos gyűjteményekért, a levéltár országos hírű kutató-történészi munkájáért, a könyvtárért, a Pannonia Reformata Múzeumért, a Pápai Teológiai Akadémiáért, s az ott folyó lelkiismeretes munkáért, a Tánc-Lánc Művészeti Iskoláért. A mai estén pedig kiemelt hála a 30 éve újraindult pápai Refiért. Szeretett iskolánk három évtizede indult újra. Ma is nehéz időket élünk, de másként. A Refi szimbólum, a dunántúli magyar református keresztény hitünk, a csodálatos örökségünk szimbóluma. A minden nehézségen győzedelmeskedő jövő szimbóluma. Áldott legyen az Isten, hogy iskolánk közel fél évezrede áll Isten dicsőségének szolgálatában, nevelve és oktatva a következő nemzedéket. Hálát adunk az akkori újraindítást kezdeményezőknek dr. Márkus Mihály püspök vezetésével, de kiemelném még Kövy Zsolt, Bujáky Miklós, dr. Kálmán Attila nevét, s a pápai öregdiákokat, Csoóri Sándort, Somogyi Józsefet, Bodolai Gézát, Kiss Józsefet, Nagy Ferenc Józsefet, Nagy Lajost  – hangsúlyozta a püspök, aki hálát és köszönetet mondott az utóbbi harminc év igazgatóinak, Kövy Zsoltnak, Bujáky Miklósnak, dr. Kálmán Attilának, Korsós Bálintnak, Kovács Dánielnek, Kovács Péternek és Gránásiné Bácsi Tündének, valamint minden volt és jelenlegi tanárnak, diáknak.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében elmondta, az 1990-es első demokratikus önkormányzat alakuló ülése október 26-án volt, s utána a munkaülésen született meg az az önkormányzati döntés, hogy támogatják a Református Kollégium újraindítását. Ennek Kövy Zsolt, Bujáky Miklós, valamint Nagy Lajos, – akinek nemrégiben emléktáblát avattak a Batthyány utcában – nagy támogatói voltak.

– Ma az ünneplésé a főszerep. Sokan készültek a mai napra, több exrefis is bemutatkozik a mai estén. Méltó elődök voltak az iskolában. Azt kívánom, hogy a jelenlegi diákok és a közelmúlt tanulói tekintsék személyes példának az iskolában látható emlékfalon olvasható személyek nevét, s az legyen nekik a példa. A Refi nemcsak egy oktatási intézmény, hanem egy vallási közösség. Nagy harc van előttünk, ahol a kereszténységnek sok ellenfele van vallási és társadalmi okokból is. Ebben a nehéz küzdelemben kell összezárnunk, megőrizni elődeink gondolatait. Egy szerencsénk van, velünk van az Isten és ez nagy segítség – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

A köszöntők után elkezdődött a gálaműsort, amelyben az alma mater jelenlegi és volt diákjai léptek fel.

A Refi tantestülete a Dunántúli Református Egyházkerület egyetértésével új díjat alapított. Az iskola tiszteletbeli polgára cím adományozható mindazon személyeknek és közösségeknek, akik nem lehettek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona tanulói, de az intézmény gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében, az iskolában folyó pedagógiai munka vagy a mindenkori növendékek támogatása révén kifejtett tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek, kivívták a nevelőtestület elismerését. Ők Kövy Rózsa, dr. Szőllösy Szabolcs, dr. A. Tóth Gábor Sándor és dr. Jókay Károly.

A díjat Baráth Julianna, Mayerné Pátkai Tünde és Ferenczi Alpár igazgatóhelyettesek, valamint Vadász Márta vezető vallástanár adta át Kövy Rózsának és dr. Szőllösy Szabolcsnak. Dr. A. Tóth Gábor Sándor és dr. Jókay Károly egy későbbi időpontban veszi át az elismerést.

Mayerné Pátkai Tünde, igazgatóhelyettes, a találkozó szervezője a Médiacentrumnak elmondta,  az volt a céljuk, hogy az exrefiseket megszólítsák. Az iskolában több mint 3.500 diák érettségizett az elmúlt harminc év során.

– A gálaműsor résztvevői megmutatták sokszínű életüket, tevékenységüket. Nagyon büszkék vagyunk mindannyiukra, örültünk, hogy elfogadták meghívásunkat. Sajnos volt olyan, aki külföldi tartózkodása vagy éppen munkája miatt nem tudott a mai napra eljönni. Természetesen nem múlhat el gála a jelenlegi diákok bemutatkozása nélkül, így a Bábozda és a néptáncosok is színpadra léptek. Öröm számunkra, hogy vannak támogatóink is, ők a történelem viharai miatt nem lehetettek refis diákok, de hosszú évtizedek óta hűséges segítőink, őket is köszöntöttük – tudtuk Mayerné Pátkai Tündétől.

A háromnapos rendezvény holnap délelőtt hálaadó istentisztelettel zárul.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: