Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megújul az öreghegyi kápolna

Babos Petra | 2021.10.17.

Ma tartották az öreghegyi Szűz Mária Isten anyja kápolna búcsúmiséjét. Az imahelyet 1950 októberében szentelték fel a Szűzanya tiszteletére.

Salgó Ferenc címzetes esperes, plébániai kormányzó elmondta, az öreghegyi kápolna egy nagy összefogás eredményeként épült fel, hiszen az itt élőknek igénye volt arra, hogy legyen egy kápolna ezen a területen. Mire felépült, a kórházban megszűnt az irgalmasok jelenléte, s a kórházi kápolnát a kommunista hatalom felszámolta, a kórházkápolna berendezése átkerült az Öreghegybe.

– Sokat változott a hegyben lakók közössége, jelenleg havonta egyszer tartunk szentmisét, minden hónap harmadik vasárnapján. Szeretnénk, ha sokan járnának ide, szeretettel hívjuk a híveket, reméljük, ismét vallásos élettel telik meg a kis templom. A kápolna belső felújítását a 2000-es években elvégeztünk. Nagy örömünkre, egy sikeres pályázatnak köszönhetően az épület külseje is megújulhat hamarosan. Erre 15 millió forintot nyertünk, így egy állagmegóvó felújítást végeztetünk el – emelte ki Salgó Ferenc.

Pozsgai László műszaki vezető a Médiacentrumnak elmondta, a pályázati összegből a tetőhéjazat és az esőcsatornák cseréje valósul meg, emellett meg kell erősíteni a tetőszerkezet. Készül egy térburkolás a templombejárathoz és az akadálymentesítéshez, valamint a meglévő acél nyílászárók helyett fabetéteseket építenek be.

– A templom nincs annyira rossz állapotban. Kisebb, szerkezeti repedések láthatóak rajta, amelyeket meg kell vizsgálnunk. Az elektromos rendszer nagyon elavult, amit fejleszteni kellene egy új vezetékrendszerrel. Reméljük, lesznek még források, s ezeket is megújíthatjuk – tudtuk meg Pozsgai Lászlótól.

A munkálatok a jövő év első felében kezdődnek, s várhatóan június végére elkészül a felújítás.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: