Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szakmabemutató fiataloknak

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.18.

A pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok számára szerveztek ma szakmabemutató programot a Városi Sportcsarnokban. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pápai Szakképzési Centrum közös rendezvényére több mint hatszáz fiatalt vártak.

Rábai Veronika, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai koordinátora a Médiacentrumnak elmondta, őszi pályaorientációs rendezvénysorozatuk második állomása a pápai, az elmúlt héten Várpalotán szerveztek hasonló szakmabemutató napot, melynek célja a szakmatanulás népszerűsítése.

A mai programra 22 szakma képviselői kaptak meghívást, ők mutatták meg a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, milyen szakmák, foglalkozások várják őket. A gyerekek a rendezvényen tájékoztatót kaptak az egyes szakmákkal kapcsolatban, emellett minden standnál ki is próbálhattak egyes munkafolyamatokat.

A szakmák képviselői mellett a Pápai Szakképzési Centrum intézményei – az Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola és annak sümegi telephelye, a Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium, valamint a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium – is bemutatkoztak a mai programon. Berta Ildikó főigazgatótól megtudtuk, a koronavírus-járvány a beiskolázási lehetőségeket is megváltoztatta. Ezért az iparkamarával együttműködve, hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a szakmabemutató napot. Olyan rendezvényt szerettek volna megvalósítani, ahol a szakképző intézmények is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Már a kapunyitást követő percekben több általános iskolai osztály is érkezett a rendezvényre. A fiatalok érdeklődve jártak körül a standok között és örömmel próbálták ki az egyes szakmák által kínált feladatokat.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium standjánál Mesterházy Bálint szakmai gyakorlati oktató és tanulói várták az érdeklődőket. Az iskola a pék-cukrász, az édességkészítő, a kistermelői élelmiszer-előállító és a gazda szakmákat mutatta be a rendezvényen. A standnál perecet és kalácsot fonhattak, sajtot készíthettek a fiatalok, a gazdák pedig különféle totókkal várták az érdeklődőket.

Káldos Róbert a Meister-Holz Kft-nél foglalkozik a tanulók oktatásával. Mint mondta, főként az Acsády-iskolából érkeznek hozzájuk tanulók, de előfordult már, hogy herendi diák töltötte náluk a gyakorlatát. A szakképzés rendszerének átalakításával egy hét iskolában töltött idő után egy hétig gyakorlaton vannak a fiatalok, így lehetőségük nyílik arra, hogy teljes munkafolyamatokat megismerjenek, az előkészítéstől egészen a bútor beszereléséig végigvihetnek egy-egy projektet a cégnél dolgozó szakemberekkel, így a korábbinál több lehetőségük van ismereteket szerezni.

Sarus Máté és Bolla Kolos a Szent István Római Katolikus Általános Iskola hetedik osztályos diákjai. Mindketten úgy fogalmaztak, nagyon tetszett nekik a rendezvény, mert itt valóban lehetőségük nyílt arra, hogy megismerkedhessenek azokkal a szakmákkal, amelyek iránt érdeklődnek. Máté szakács, Kolos pedig családi hagyományt követve mezőgazdász szeretne lenni, és a kiállításon látottak megerősítették őket abban, hogy jól választottak.          





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: