Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Szerdán kezdődik a Kossuth utca felújítása

Huszár Hajnal | 2021.10.18.

Szerdán megkezdődik a Kossuth utca szakaszos felújítása, ennek részleteiről tájékoztatta a lakókat az önkormányzat a ma esti lakossági fórumon, melyet a színházban tartottak. A rendezvényre a Kossuth utcában élőket, valamint a Petőfi és Eötvös utcában lakókat hívták meg.

A találkozón Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető ismertette a beruházás részleteit, bemutatva a látványterveket és néhány, más városban lezajlott hasonló munkánál készült videóval szemléltette, hogy mit fog jelenteni az építkezés a szűk sétálóutcán. Hangsúlyozta, a kivitelezés három szakaszban zajlik, így elsőként a kapuszín és a Petőfi utca között dolgoznak majd az építők.  A rekonstrukció a közművek cseréjét, az új útburkolat megépítését, új közvilágítási rendszer kialakítását és növénykazetták létesítését tartalmazza.

A szerdán megkezdődő közműcserékhez az úttestet nyomvonalasan felbontják, majd az új vezetékek lefektetését követően visszatemetik a munkaárkokat.  A közműcsere rövid szakaszonként zajlik, ezeket lezárják, majd a munkaárkok visszatöltése után a kordonokat elbontják és a következő felbontandó területet zárják körül, hogy egyszerre minél kevesebb területen akadályozzák a közlekedést. Mindezek ellenére nagy munkagépekre és zajos munkafolyamatokra, a kitermelt föld elszállítására, építőanyagok behordására kell számítani a következő hónapokban, hiszen ezek nélkül a rekonstrukció nem végezhető el. Az első ütem első munkafázisa, a közműcsere a tervek szerint év végéig tart, ezt követően pedig jövő év április végéig zajlik majd az új burkolat megépítése.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a fórumon arról beszélt, a közel 600 millió forintos rekonstrukció az önkormányzat saját forrásából zajlik, így a munka ütemezését a város pénzügyi helyzetéhez kellett igazítani, ez pedig azt jelenti, hogy a kapuszíntől a Március 15. térig tartó teljes felújítás 2023 végére zárul le.

Hangsúlyozta, a kivitelezés tervezésekor az volt a céljuk, hogy a Kossuth utcában és a környékbeli utcákban élők, illetve ezekben vállalkozást működtetők számára a legkevesebb kellemetlenséget okozzák, ám az utca szűk keresztmetszete és a kivitelezési munka nagysága miatt biztosan lesznek érdeksérelmek. Ezek egyike, hogy a munkaterület munkagépekkel történő megközelíthetősége miatt, a rávezető utcák – Petőfi utca, Eötvös utca – forgalmi rendje megváltozik szerdától. Ezekben az utcákban a megállást és a parkolást megtiltják, a két utca közötti átjárást megszüntetik és mindkét utcában kétirányú forgalmat vezetnek be. Fontos tudni, hogy a kivitelezés ideje alatt a Petőfi utcát 8.00 és 17.00 óra között csak a kivitelező cég munkagépei használhatják. Az érintett utcákban élők – akik rendelkeznek behajtási engedéllyel a Petőfi és Eötvös utcába – számára az önkormányzat a Bástya lakótelep parkolójában biztosít parkolási lehetőséget, ők a Bástyán a Kossuth utca felé eső oldalon parkolhatnak járműveikkel a kivitelezés idején, a parkolónak ez a része számukra lesz fenntartva. Ezek a szabályok az első ütem végéig lesznek érvényben, vagyis 2022. április végéig.

A városvezető együttműködést kért az érintettektől a gyors és hatékony munkavégzés, illetve a balesetek, balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében. Hangsúlyozta, a legfontosabb az élet- és vagyonvédelem, ezért fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat, de kérdésekkel, észrevételekkel folyamatosan fordulhatnak az önkormányzathoz és a kivitelezőhöz.

A tájékoztatók után a megjelentek tehették fel kérdéseiket, ezek leginkább az ingatlanok, vállalkozások járművel történő megközelítésére vonatkoztak. A fórumon elhangzott az is, az önkormányzat létrehozott a Facebookon egy felületet Kossuth utca rekonstrukciója – Pápa címmel, ezen folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a beruházás menetéről.

Szerdán reggel az új közlekedési rend kitáblázásával kezd a kivitelező, de már az aszfaltmaró is munkába áll a Kossuth utcán – tudtuk meg a cég vezetőjétől.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: