Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Helikopter harcászati kiképzés a Bázisrepülőtéren

Babos Petra | 2021.10.19.

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés október elején kezdődött az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A programban képzett helikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Műveleti Csoport képességkialakításához szükséges képzésekhez is.

Szili Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség kiemelt főtisztje a Médiacentrumnak elmondta, a jelenlegi kiképzés hazánk európai uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopter harcászati kiképzés. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, majd 2020-ban a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzéshez.

– A többnemzeti kiképzési program során az itt munkát végrehajtó nemzetközi kötelékek – akik magyar, cseh, lengyel, portugál, osztrák, svéd és német szakembergárdából állnak – próbálják azt a tudást átadni a kollégák számára, amivel ők nemzetközi környezetben képesek lesznek oktatói, mentorálási tevékenységet végezni. A gyakorlat során a különböző országok különböző típusú gépeket vonultatnak fel. A HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kurzus repülőfázisainak 2023-ig történő befogadását, amely első alaklommal 2021-ben történt.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek. A tanfolyam végére a résztvevők képessé válnak arra, hogy harcászati ismereteket adjanak át hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során. Emellett képesek lesznek helikopter harcászati tanácsot adni egycsillagos (tábornoki) parancsnoki szintnek, valamint többnemzeti összetett légi műveleteket irányítani – tudtuk meg Szili Zoltántól, aki elárulta, a képzés célja, hogy a pilóták ne csak nemzeti keretek között, hanem nemzetközi porondon is képesek legyenek az angol nyelvet használva más nációk helikoptereinek fedélzetén harcászati kiképzést nyújtani.

Szili Zoltán hozzátette, az MH Pápa Bázisrepülőtér kiváló helyszíne a kiképzésnek, hiszen tökéletes az infrastruktúrája.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Egy életszemlélet, melyben nincs lehetetlen

    A koszovói-albán származású angol énekes-dalszerző, Dua...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: