Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Szélesvíz – Megjelent a legújabb szám

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.19.

„Honos alit artes. Elismerés táplálja a művészetet és a tudományt. Többen is fáradozunk, hogy az elismerések méltóak és ösztönzők legyenek, és ebből a Szélesvíz folyóirat sokat magára vállal.

Még két év, és tizedik évfolyamát ünnepelheti városunk folyóirata. És ez alatt a kettő híján tíz év alatt, sok mindent megértünk már együtt, lapot írók és olvasók egyaránt. Ezek közül legemlékezetesebb a folyóirat indulása és lapunk első számának bemutatója, legfájóbb, hogy lapbemutatók maradtak el – a világjárványnak köszönhetően.” – írja Mátyus Aliz főszerkesztő a Szélesvíz VIII. évfolyama 2. számának szerkesztői köszöntőjében. Pápa város folyóirata legfrissebb számát ma délután mutatták be a Városháza aulájában.

Mátyus Aliz a Pápa és Vidékének elmondta, a mai rendezvény örömteli, hiszen újra találkozhatnak az olvasókkal. Emellett azért is örömteli, mert készülhetett egy olyan lapszám, aminek az Ünneplő város rovata egy eucharisztikus kongresszussal és annak pápai vonatkozásaival kezdődik, dr. Mail József apát-plébános és Salgó Ferenc címzetes esperes, plébániai kormányzó is megszólalnak a lapban.

– Úgy gondolom, egy olyan lapszám, ami az eucharisztikus kongresszussal kezdődik, kitartóan abban a szellemben képes maradni, amit ritkán ér el az ember. És erre a számra most ez a jellemző – hangsúlyozta a főszerkesztő.

Mátyus Aliz a legújabb lapszám néhány érdekes témáját is kiemelte. Ezek közé tartozik, hogy Csapó Gyula pápai zeneszerző arról beszél, hogy miért jó zeneszerzőnek lenni. Szintén érdekesség Somfai Balázs Schwenczel-rétről szóló írása, de megemlékeznek a közelmúltban elhunyt jeles pedagógusról, Bognár Józsefről is. Olvashatunk írást egy Petőfi-gimnáziumi osztály – Mátyus Aliz osztálya –  55 éves érettségi találkozójáról is. Szőllőssy Szabolcs egy igazán vidám írással jelentkezik, utazásai során összegyűjtötte a megmosolyogtató földrajzi neveket, így olvashatunk most a Szélesvízben többek közt Miyazaki, Bhután, Bedugul és a Theng-Leng hágó környékén tett látogatásáról. Az Értéktár rovatban a Pápai Játékfesztivál jelenik meg, az Élet-Szín-Játék rovatban pedig egy 1956-os Pál utcai fiúk előadásól szerepelnek fotók, valamint a Pegazus Színház Szomorú vasárnap című előadásával is foglalkozik a rovat és a belső borító is ennek az előadásnak a pillanatait mutatja be. A lapban foglalkoznak a Haydn-fesztivállal is, Horváth Géza fotóművész címlapfotója is ezt a rendezvényt örökíti meg. Szintén ehhez a rendezvényhez kötődik az az írás, amit a folyóirat történetében első alkalommal négy szerző – Boros Katalin, Cseh Péter, Falaki Máté és Horváth Dorina jegyeznek. A lapszámban megemlékeznek Nemes László gordonkaművész, karnagy, zenepedagógus 85. születésnapjáról és a Diákrovat olvasói ismét találkozhatnak a lap legifjabb szerzőjével, a negyedik osztályos Csetey Lizával.     

– Talán ezek azok a dolgok, amelyek fontossá tudják tenni a városlakók számára is ezt a lapszámot, hogy egy kicsit ki lehessen mozdulni abból a praktikus világból, amit az élet maga nap mint nap jelent, és így sikerül azt elérni, hogy vannak olyan olvasóink, akik kézbe veszik a lapot és végigolvassák. Ez nekem mindig nagy öröm – emelte ki Mátyus Aliz, aki arról is szólt, hogy a Szélesvíz titka abban rejlik, hogy vagy pápai szerzőnek kell lenni vagy pápai témával kell foglalkozni ahhoz, hogy valaki bekerülhessen az egyes számokba, és ez a városra irányultság az, ami az olvasók számára érdekes lehet.

A Szélesvíz legújabb számának bemutatóján megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, Pápa város folyóirata már a nyolcadik évfolyamánál jár és amikor nagyjából nyolc évvel ezelőtt az első lapszámot bemutatták, azt a meggyőződésüket jelezték, hogy egy ekkora városban, ilyen hagyományok mellett egy ilyen folyóiratra feltétlenül szükség van és azt újra meg újra meg lehet tölteni tartalommal. Így, a 16. szám elkészülte után elmondható, hogy a Szélesvíz megfelelt ennek a kihívásnak. A városvezető hangsúlyozta, a Szélesvíz lapszámai időtállók és ha az eddig megjelent számokat egymás mellé állítja, azok bemutatják a város elmúlt nyolc évét egy olyan oldalról, ami a helyi értékteremtő, értékközvetítő lét gazdagságát mutatja meg. – Ez fontos, mert egyfajta esszenciája is annak, ami ebben a városban történik és nem mindenhol van meg sem az igény, sem a lehetőség arra, hogy ebből a nézőpontból figyeljék az adott közösség életét – mondta dr. Áldozó Tamás, majd elismerését fejezte ki Mátyus Aliznak és a folyóiratban publikáló szerzőknek.     




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: