Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápán is bemutatták A függetlenség szentje című könyvet

Babos Petra | 2021.10.19.

Tavaly – Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján – jelent meg a Szent II. János Pál pápa – A függetlenség szentje című kötet. Az angol, lengyel és magyar nyelvű album Steindl Rezső gyűjteménye alapján Karol Józef Wojtyla pápaságát mutatja be bélyegeken és képeslapokon. A díszes albumot ma délután a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárában is bemutatták az érdeklődőknek.

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntőjében elmondta, örömmel adtak helyet a könyvbemutatónak.

– De mit keres a katolikus pápáról szóló könyv bemutatója egy református gyűjteményben? Dr. Hermann István nyugalmazott könyvtárigazgató keresett meg azzal az ötlettel, hogy mit szólnék, ahhoz, ha a gyűjtemények könyvtárban lenne egy katolikus pápáról szóló könyvbemutató. Én azonnal felajánlottam a helyet. Olyan világban élünk, amikor nem a régi kapcsolatunk történetét kell újra és újra elmondani, hanem rá kell döbbennünk, hogy össze kell fogunk, együtt ki kell állnunk, s együtt el kell mondani a keresztyén hitvallásunkat. Tisztelem II. János Pál pápát és XVI. Benedek pápát is – mondta Köntös László. 

Steindl Rezső, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei elnöke, a kötet szerzője a Médiacentrumnak elmondta, nagyon sok Szent II. János Pált ábrázoló bélyege van. A gyűjtő a pápa halála után, 2005-ben kezdett el foglalkozni a II. János Pálhoz köthető bélyegekkel, addig főként a pápa 1991-es szombathelyi és 1996-os győri látogatásáról voltak bélyegei.

– Amikor II. János Pál pápa 2005-ben elhunyt, akkor döntöttem úgy, hogy valamiféle emléket kellene állítani a személyének, hiszen Szombathelyre is ellátogatott, s ez nekem nagy emlék. Az internet segítségével összegyűjtöttem, mikor és hol járt pápasága idején. Utána kezdtem el az anyagomat rendezni, időrendbe állítani – tudtuk meg a gyűjtőtől, aki kiemelte, a kötetben bemutatta a 27 év pápaságot, az elődjét, I. János Pál pápát, amikor 1978. október 16-án megválasztották II. János Pál pápát, az ő életútját végig, az utazásain keresztül egészen a halálig, a halála után pedig XVI. Benedek pápát is megörökítette.

Steindl Rezső hozzátette, a kötetben a bélyegek mellett képeslapok is megtalálhatók. Az album leghosszabb fejezete az 1991-es esztendőről szól, amikor Krisztus földi helytartója először lépett hazánk földjére. Az alkalomra kiadott emléklapok, bélyegek, borítók dokumentálják az apostoli látogatás szinte minden eseményét.

Steindl Rezső elárulta, megszámlálhatatlanul sok bélyege van, amelyek a pápát ábrázolják, így nem volt egyszerű a válogatás. A kötet első felében a képeken egy fiatalos, gyakran mosolygó, integető egyházfőt látunk, majd az idő előrehaladtával egy idősödő, megtört, járókeretes, beteg főpap jelenik meg.

A könyvbemutatón részt vett Farkas Csaba, a szombathelyi Szülőföld Kiadó vezetője is. A rendezvény moderátora dr. Hermann István nyugalmazott könyvtárigazgató, filatelista volt.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: