Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ismeretterjesztő előadás angol és német nyelven a Közgázban

Babos Petra | 2021.10.20.

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának négy oktatója látogatott el a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumba, akik ismeretterjesztő előadásokat tartottak a diákoknak a nyelvekről, a nyelvi sokszínűségről, a többnyelvűségről angol és német nyelven.

Dr. Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének igazgatója a Médiacentrumnak elmondta, a nyelvek európai napja alkalmából tartottak két-két angol és német nyelvű előadást a Közgázban. A program célja, hogy a középiskolások megismerkedjenek a nyelvek sokszínűségével és bepillantást nyerjenek az egyetemen működő Angol-Amerikai és a Germanisztikai Intézet munkájába.

A délelőtti program során dr. Hortobágyi Ildikó a médianyelvről angol nyelven, Zsigmond Anikó a gyorséttermi ételekről német nyelven, míg Andreas Thimm arról tartott előadást a diákseregnek, hogy manapság egyre több az angol szó a német nyelvben. Dr. Szentgyörgyi Szilárd előadásának fókuszában a félreértett dalszövegek álltak.

– Akár anyanyelven vagy idegen nyelven hallgatunk dalszöveget, sokszor félreértjük, amit énekelnek. Ha idegen nyelven hallgatunk zenét, esetleg kisebb a szókincsünk, az agyunk értelmet próbál tulajdonítani annak, amit nem értünk. Sokszor nagyon vicces félreértések születnek. Az emberi agy mindig az értelmet keresi, akkor is, ha az adott szövegnek a felét nem értjük. Éneklés közben más a szövegek tagolása, néha sokkal gyorsabb vagy éppen lassúbb a tempó, alkalmazkodni kell a zene ritmusához, így ez jó lehetőséget ad a félreértésekre – tudtuk meg dr. Szentgyörgyi Szilárdtól.

A Közgázban ezzel nem ért véget mára a programok sora, hiszen délután helyesírási versenyt szerveztek és csatlakoztak a TeSzedd! szemétszedési akcióhoz is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: