Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Előadás a külföldi munkavállalók foglalkoztatásáról

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.20.

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása és ezzel kapcsolatos tapasztalatok címmel tartottak ma délután előadást a Vasas Szakszervezeti Szövetség Kárpit Vasas Alapszervezet szervezésében a Huszár Közösségi Házban. A rendezvény fő előadói dr. Meszmann T. Tibor szociológus, a CELSI tudományos munkatársa és László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke voltak.

László Zoltán a Médiacentrum kérdésére elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek minél tájékozottabbak legyenek azzal kapcsolatban, hogy a munka világában milyen hatások, milyen mechanizmusok vannak és ezeknek a következményei hogyan hatnak az ő jövendőbeli életükre. Mostanában több helyen is felmerült hasonló előadások témájaként a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának kérdése. Az alelnök úgy fogalmazott, ezt a jelenséget meg kell tanulnunk kezelni, vannak tévhitek és rossz megközelítések és ha nem teszik rendbe ezt a kérdést, akkor folyamatosan fullánk lesz, ahelyett, hogy segítene a foglalkoztatás bizonyos nehézségeinek kiigazításában.

Dr. Meszmann T. Tibor úgy fogalmazott, a külföldi munkavállalók megjelenése nem újkeletű jelenség Magyarországon, talán csak a léptéke lett nagyobb 2016 óta. A nagy multinacionális cégek – már a rendszerváltást követően – a legjobb munkaerőt alkalmazták és akár a határon átívelően is toboroztak munkaerőt, például a Nokia nagy számban foglalkoztatott szlovákiai munkavállalókat. Néhány éve munkaerőhiányról beszélhetünk, 2016 óta nagyon megváltozott a hazai munkapiac is. Mivel az Unió munkapiacai megnyíltak, sok magyarországi dolgozó külföldön vállalt munkát és az ő helyeiknek a betöltésére is igény mutatkozott hirtelen. Ezek azok az évek, amikor jellemzően megjelentek az úgynevezett harmadik országbeli munkavállaók, elsősorban ukránok és szerbek. Mára már nemcsak az elektronika és az autóipar területén, hanem szinte valamennyi feldolgozóipari területen és a szolgáltatásban is foglalkoztatnak külföldi munkavállalókat. Az előadótól megtudtuk, a külföldi munkavállalók megjelenése a cégeknél általában feszültséget okoz, ezért is fontosak a maihoz hasonló beszélgetések, hogy konstruktív mederben lehessen kezelni ezeket a konfliktusokat. – A munka miatti vándorlásnak akkora jelentősége van, hogy erre mindenképpen társadalmi reakciót kell találni. Ennek az első lépése az, hogy beszélgessünk,  feltérképezzük, hogy mi is történik tulajdonképpen, mi az, ami költségként jelenik meg a mindennapi életünkben és mi az, ami esetleg jó következménye lehet ennek a szituációnak. Ezért fontos az, hogy erről a témáról most beszélgethetünk – mondta dr. Meszmann T. Tibor.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: