Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Előre, és ne hátra! – Megemlékezés Tapolcafőn

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.22.

– Mindössze két olyan szám van a számsorban, amelyről mindannyiunknak ugyanaz jut eszébe, az egyik a 48, a másik pedig az 56. Bárhol hangozzék is el ez a két szám, az mindig a magyar történelem dicső napjaira emlékeztet bennünket – kezdte megemlékező beszédét dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ma délután a tapolcafői kultúrházban, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezésen.

Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, hosszú folyamat vezetett az 1956-os forradalom kitöréséhez, ami egészen az 1945-ös eseményekig, a vesztes háborúig, az országrészek újbóli elcsatolásáig vezethető vissza. A képviselő felidézte azokat a történelmi eseményeket, amelyek elvezettek a forradalom kitöréséig. Mint mondta, elkövetkezett egy olyan korszak – a Rákosi-éra –  ami a háborúhoz volt hasonlítható, amikor olyan állami terror alakult ki, ami tönkretette a mindennapokat. – Háború idején tudták az emberek, ha lőnek, ha bombáznak, akkor nagy a baj, de egyébként a hátországban normális termelő élet folyt és a háborús körülmények közt normálisan élhették az emberek az életüket. Ebben az időszakban azonban egyetlen nap sem élhettek normálisan, bárkiért megérkezhetett az a bizonyos fekete autó – mondta a szónok.

Dr. Kovács Zoltán rámutatott, Nagy Imre miniszterelnöksége alatt enyhülés jött, különösen a parasztság számára, s így annak ellenére, hogy ő is kommunista volt, miniszterelnöksége megmaradt a jó emlékezetben.

A képviselő felidézte azokat a folyamatokat, amelyek előrevetítették a későbbi történéseket, a forradalom robbanásszerű kitörését, a diáktüntetéseket, melyek a több százezres tömeggé duzzadtak. Mint elhangzott, nagyon sok áldozatot követelt, hogy a Kossuth téren tüzet nyitottak a békés tüntetőkre.

– A 12 napig tartó forradalom csoda volt a világtörténelemben. Sajnos elárultak minket, hiszen vártuk az amerikai csapatok segítségét, de akkor volt a szuezi válság és az ottani események mellett elsikkadt a magyar forradalom híre. Ráadásul a nagyhatalmak még a 40-es években megállapodtak abban, hogy ez szovjet befolyási övezet és nem is akartak beavatkozni a Magyarországon zajló küzdelembe – hangsúlyozta a szónok. A beszédben elhangzott, voltak árulói is a forradalomnak, köztük Kádár Jánosék, akik kezdetben éltették a forradalmat, majd pár nap múlva már Moszkvában voltak, ahonnan azzal az utasítással jöttek haza, hogy szovjet segítséggel verjék le a forradalmat, ahogy az később meg is történt.

A képviselő párhuzamot vont az 1956-os és a mai események közt. Rámutatott, Magyarország akkor a nagy Szovjetunióval vívta a harcát, ma pedig egy uniós birodalommal szemben küzdünk azért, hogy megmaradjon Magyarország és megmaradjunk magyarnak.

– Annak idején, 1956-ban nem volt esélye a magyaroknak, hiszen a szovjetek vérbe fojtották a szabadságharcot. Visszagondolva a megtorlásokra, több embert ítéltek halálra 1956-ot követően, mint 1848 után. Ilyenkor azonban nemcsak az 1956-os hősökre kell emlékeznünk, hanem azokra is, akik 2006-ban ott voltak velem együtt Budapesten, amikor a Gyurcsány vezette baloldal egy békés tüntetést fojtott vérbe, embertelenül bánva az ártatlan tüntetőkkel – fogalmazott dr. Kovács Zoltán, majd hangsúlyozta, hazánk nem engedhet meg magának egy újabb hasonló korszakot, mint amilyen 2006-ban volt.

– A forradalom hősei azt üzenik a mai magyaroknak, hogy „Előre, és ne hátra!”. Nem szabad visszatérnünk ahhoz a korszakhoz, ami sok bajt okozott nekünk. Negatív gazdasági folyamatok, a nemzeti vagyon kiárusítása jellemezte ezeket az éveket, amikor a nemzeti kultúra, a nemzeti közösségek, a keresztény kultúra ellen is támadtak, ráadásul beismerték, hogy hazudtak reggel éjjel meg este – emlékeztetett a képviselő. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, most mindenki vissza akar jönni a politikába, de mindegy, hogy milyen színűek és minek nevezik magukat, ez ugyanaz a baloldal, amely 1956-ban és 2006-ban volt.

– Nem kérünk a nyílt társadalom ideológiájából, a bevándorlókból, az iszlám templomokból, az LMBTQ iskolai propagandájából! Meg kell őriznünk azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt években mi mindannyian a nemzet megerősödése érdekében megcselekedtünk. Nem szeretnénk, hogy egy uniós bábkormány újra feladja Magyarország szabadságát! Újra csak azt tudom mondani, amit az 56-os forradalom hősei: „Előre, és ne hátra!” – zárta beszédét dr. Kovács Zoltán.

A megemlékezésen Kiss Zoltán, Bali Istvánné és a Forrás Népdalkör működtek közre. A rendezvény a református templom előtt lévő kopjafáknál koszorúzással zárult.      





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: