Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egy jó ötlet, egy összefogó család és egy átgondolt támogatási program – Így született a Csillagkert Vendégház

X | 2021.10.23.

Csütörtökön tartotta a Pápához közeli Nagyalásonyban gazdálkodó Vándor család a Csillagkert Vendégház hivatalos átadóját, melyet egy speciális, mezőgazdaságot és vidékfejlesztést célzó európai uniós pályázati támogatás segítségével valósítottak meg 2020-ban. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek, illetve a családtagok. A kis ünnepségen dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, a Magyar Kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett, s ennek számos eleme van.

– A kistelepülések sokáig reménytelenül hátrányos helyzetben voltak, a falvak és a nagyvárosok közötti olló nagyon kinyílt, a falvak kezdtek elnéptelenedni, lakosságuk elöregedett. Az Orbán-kormány fontosnak tartja a vidék felemelkedését és ezt több programmal segíti – mondta. A Modern Települések Program keretében hazai forrásból a Magyar Falu Program biztosítja a fejlesztések jó részét, a Belügyminisztérium az önkormányzatokon keresztül a kötelező feladatellátást segíti, az uniós források pedig a Vidékfejlesztési Programon keresztül az agráriumot és az agráriumhoz közvetlenül kapcsolódó fejlesztéseket támogatják – sorolta. Ez utóbbiba tartozott a Vándor család projektje is.  A képviselő azt is hangsúlyozta, a vidéki, kis családi vállalkozások boldogulása is fontos a Kormány számára, ez a vendégház erre is nagyon jó példa.

A Csillagkert Vendégház egy jó ötlet és a kormányzati célkitűzések találkozásának eredményeként épülhetett meg. A ház asszonya, Vándor Ottóné régóta dédelgetett álma volt egy kis vendégház létrehozása, ami mostanra álomból valósággá vált. Férje, Vándor Ottó Nagyalásonyban gazdálkodik, a 2016-ban kiírt pályázati konstrukció pedig éppen a vidéki térségekben működő mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelők gazdasági több lábon állásának támogatását célozta. A VP6-6.4.1-16 kódszámú pályázattal a nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházásokat kívánták segíteni, vagyis azt, hogy a mezőgazdasági termelők olyan más tevékenységet is végezzenek, amik további jövedelemszerzési lehetőséggel erősítik a vállalkozás stabilitását és a foglalkoztatást.       

– Ha összeadja a család a közös erőt, a közös gondolkodást, a közös tehetséget és forrást, akkor abból olyan jó dolgok születhetnek, mint ez itt – fogalmazott dr. Kovács Zoltán, utalva a Vándor család által megvalósított fejlesztésre.

A Csillagkert Vendégház esetében ez pontosan így történt. A tulajdonos felesége adta az ötletet, fiuk és menyük segített a pályázat elkészítésében, mellyel támogatást nyertek a beruházáshoz, Vándor Ottó 93 éves édesanyja házi áldást hímzett a barátságos hangulatú közösségi térbe, a 8 éves kisunoka pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a kert pázsitját mindig ő nyírhassa.

– Az ötlet édesanyámé volt, ő nagyon jó vendéglátó, munkája során is vendégekkel foglalkozott és most nyugdíjasként is szerette volna ezt folytatni. Édesapám a mezőgazdaságban dolgozik és ez a pályázat éppen a mezőgazdaságból élőknek szólt. A pályázat kiírója azt célozta, hogy ne csak mezőgazdasági árbevétele legyen az agráriumból élőknek, hanem több lábon álljanak, más irányból érkező bevételük is legyen. Ennek keretében lehetett falusi szálláshelyre pályázni, bár a választható tevékenységek között nemcsak ez szerepelt, hanem minden más, ami nem mezőgazdasági tevékenység – idézte fel Vándor Csaba, a tulajdonos fia, aki agrár szakjogászként és vidékfejlesztési tanácsadóként dolgozik, így feleségével segítettek – többek között –  a pályázat elkészítésében.

A pályázat sikeres volt, s mivel Nagyalásony egy komplex programmal fejlesztendő járásba tartozik, 70 százalékos intenzitással kaptak támogatást. Ez azt jelenti, hogy a nettó 50 millió forintos beruházáshoz 35 millió forint forrást nyertek el, amihez 15 millió forint önrészt kellett biztosítani. Az építkezés 2019-2020-ban zajlott, megépült a 144 négyzetméter alapterületű vendégház, mely a legmodernebb technológiával készült, stílusában letisztult, igényes, barátságos hangulatú és minden komforttal ellátott. A pályázati kiírás része volt, hogy az épülő szálláshelynek meg kell felelnie a FATOSZ 4 napraforgós minősítésének, vagyis ebben a kategóriában a legjobb minőséget kell biztosítania. Mindez visszaköszön a tágas, világos szobák méretében és berendezésében, a szobákhoz tartozó vizesblokkok felszereltségében, a minden eszközzel ellátott konyhában és társalgóban, de még a kiszolgálóhelyiségekben is.

– Ez egy nullenergiás ház, ami azt jelenti, hogy nem kell kívülről energiát vásárolni a működtetéséhez. Napelemeket telepítettünk a házra, hőszivattyú termeli az energiát, padló- és falfűtés van az épületben és minden helyiségben külön szabályozható a hőmérséklet. Az épületben három szoba található és van egy üvegfallal határolt nagy közösségi tér konyhával. A parkosított udvaron fedett kiülő, kemence, kis játszótér is készült – sorolta az épület jellemzőit Vándor Csaba, hozzátéve, külön figyeltek az alváskomfortra, valamint arra, hogy minden szobában 70 colos televízió legyen, hogy az internetszolgáltatás elérhető legyen, vagyis olyan szálláshelyet akartak kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát.

A vendégház célközönsége széles, törekedtek arra, hogy legyen olyan szoba, ami a családok igényeit is ki tudja elégíteni és olyan is, ahol mozgássérülteket is tudnak fogadni. A családok mellett üzleti úton lévőket, kisebb baráti társaságokat, céges csapatépítő tréningek résztvevőit is várják, de vadászvendégek számára is nyitott a ház.

– Ez egy több generáció összefogásával épült ház, mely minden korosztály számára kellemes élményt nyújt – mondta.

A Csillagkert Vendégház egyszerre kínál 21. századi minőséget és természetközeli élményt, teljes komfortot és békés nyugalmat.

A vendégház avatóján Vándor Ottó tulajdonos úgy fogalmazott, felemelő érzés egy megvalósult álom átadását megélni.

– Én itt is gazdálkodok, a ház előtti területeket mi műveljük, így biztos, hogy ide nem építkezik más és majd olyan növényeket vetünk ide, ami nekünk és a vendégeknek is tetszik – mondta mosolyogva. Mint megtudtuk, a vendégház tájolását úgy határozták meg, hogy délről a Somlóra lehessen látni, keletről pedig a Kőris-hegy mutassa magát a távolban, ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy nyugodt környezetben fogadhassák a vendégeket.

– Amikor elkezdtünk építkezni, még bizonytalan voltam. Aztán ahogy emelkedtek a falak, egyre nőtt a bizalmam és amikor már a végét láttam, nagyon jó volt tervezgetni a működtetést. A feleségemmel sokat ötleteltünk, hogy mit tudunk még rajta szépíteni, hogy minél inkább megfeleljünk a vendégek igényeinek. Igyekszünk jó vendéglátók lenni és a visszajelzések eddig pozitívak. 

A vendégház a koronavírus-járvány korlátozó intézkedéseinek feloldását követően 2021-ben nyílhatott meg, az idei nyár rendkívül sikeres volt. A vendégek egymásnak adták a kilincset, leginkább külföldi családok töltötték itt pihenésüket, de tartottak már itt legénybúcsút és céges csapatépítő tréningeket is.

Vándor Ottó azt is elárulta, már a vendégház további fejlesztésének tervén gondolkodnak, szeretnék bővíteni a szolgáltatások körét és bíznak abban, hogy további terveikhez is sikerül pályázati támogatást nyerni.

A nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása című pályázati konstrukcióban országosan 35,94 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből a keretből 658 kedvezményezettet – köztük 24 Veszprém megyei pályázót – támogatott a program.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: