Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ellenzéki megemlékezés

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.23.

A II. világháborút követő történések felidézésével kezdte megemlékező beszédét ma délelőtt a Magyar Pieta 1956 szobornál tartott hatpárti ellenzéki megemlékezésen Grőber Attila, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője.

A beszédben elhangzott, a hazánkat megszálló Vörös Hadsereg nem szeretett volna többé számára ellenséges országokat látni határainál, ezért bolsevizálta a térséget, bolsevizálta Magyarországot és sztálini típusú diktatúrát alakított ki.

– A forradalom és szabadságharc, 1956. október 23. a sztálini diktatúra, a bolsevik rendszer elleni függetlenség egyik legszebb törekvése, a magyar történelem egyik tiszta forrása. Tiszta forrása, mert olyan emberek „csinálták” a politikát, akik képesek voltak szembenézni a múltjukkal, képesek voltak szembenézni tévedéseikkel, képesek voltak leszámolni eszméikkel. A forradalom és szabadságharc számomra hős miniszterelnöke, Nagy Imre ilyen ember volt. Képes volt szakítani a kommunizmus eszméjével, képes volt megalapozni egy többpárti magyar demokráciát, többpárti kormányt létrehozni, kilépni a Varsói Szerződésből és a semlegesség irányába vinni az országot – hangsúlyozta Grőber Attila. Mint elhangzott, ezek a törekvések 56-ban eredménytelenek voltak, azonban 56 örökösei 1989. október 23-án kikiáltották a harmadik magyar köztársaságot és megteremtették a magyar demokrácia alapjait.

Az önkormányzati képviselő beszédében arról is szólt, hogy Pápán az ünnep előestéjén, október 22-én tartottak városi megemlékezést. Grőber Attila úgy fogalmazott, ez véleménye szerint szégyen, a nemzeti ünnep megalázása volt. A képviselő kifejtette, véleménye szerint a mai, budapesti békemenet miatt történt mindez. – Aki a nemzeti ünnepet nem tiszteli, az nem tiszteli a nemzetet. Aki a nemzeti ünnepet feláldozza egy politikai párt békemenetének oltárán, az nem tiszteli a nemzetet. Aki nem október 23-án ünnepeli meg a nemzeti ünnepet, az nem érdemli meg, hogy a nemzet tisztelje őt – mondta Grőber Attila.

A rendezvény végén az ellenzéki önkormányzati képviselők együtt helyeztek el koszorút és gyújtottak mécsest a Magyar Pieta 1956 szobornál.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: