Református énekek modern hangszerelésben

312
Fotó: Babos Petra

Különleges koncertnek adott otthont a Református Ótemplom ma délután. Az instrumentális zenét játszó Invocatio Mvsicalis együttes örvendeztette meg a zenebarát közönséget, akik modern hangszerelésben református zsoltárokat és énekeket játszottak.

A koncerten megjelenteket Füstös Gáborné múzeumi munkatárs köszöntötte, aki elmondta, az idei rendhagyó évben nem tudták megszervezni a Musica Pannonica Reformata koncertsorozatukat, de semmiféleképpen nem akarták elhagyni az immár hagyományossá vált, reformáció hónapjában tartott koncertjüket. Ezért az idei évben az Invocatio Mvsicalis együttest köszönthetik köreikben. A zenekar tagjai arra vállalkoztak, hogy a régi, gyönyörű református zsoltárok és énekek dallamait közelebb viszik a fiatalokhoz úgy, hogy az minden korosztály tetszését elnyerje.

Dr. Kollár Attila, az együttes vezetője a Médiacentrumnak elmondta, az Invocatio Mvsicalis együttes ebben az összeállításban 2007 óta játszik együtt. Fő profiljuk a református énekek és zsoltárok feldolgozása, emellett saját átdolgozásaik is vannak, mindezeket instrumentális formában adják elő. Az éneket a fuvola helyettesíti az előadásokon, de a gitárnak, a dobnak és a kongának is fontos szerepe van. Az utóbbi években rendszeresen fellépnek a Református Zenei Fesztiválon és az Ars Sacra Fesztiválon.

– Naszádi Gábor gitárossal már a gimnáziumi évek óta együtt zenélünk, immáron negyven éve. A régi jó kapcsolatunknak köszönhetően döntöttük el, hogy létrehozzuk az Invocatio Mvsicalis együttest. A zenekarban Gábor és én reformátusok vagyunk, a többiek katolikusok, így ökumenikus zenekar vagyunk. Zenénkben különlegesen ötvözzük a world music hangzásvilágát és a progresszív rockzenei elemeket. Mindezt úgy, hogy a saját kompozíciók mellett a református énekek és zsoltárok feldolgozásait ezen a sajátságos zenei „szűrőn” engedjük át – tudtuk meg dr. Kollár Attilától.

A zenekar vezetője kiemelte, szükség van egy bizonyos fajta zenei megújulásra a református zenei világban. Ők ezt szeretnék képviselni. Az együttes vezetője elismerően szólt a helyszínről. Mint mondta, korábban még nem járt a pápai Ótemplomban, de nagyon szépnek tartja, s úgy gondolja, méltó helyszíne volt a rendezvénynek.

A koncerten jól ismert zsoltárok is felcsendültek, mint például a 68. zsoltár és a 338. református ének, de a 399. éneket is eljátszották, amely a forradalmi ünnephez kapcsolódik.

A zenei csemegét a közönség vastapssal jutalmazta.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!