Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Erdei borítású futókör a Várkertben

Huszár Hajnal | 2021.10.24.

Ma délután adta át az önkormányzat a sportolni vágyóknak a várkerti futópályát. A kis ünnepség után a futók azonnal ki is próbálták a mulcsos futókört, sokan több kilométert is megtettek az új sportlétesítményen, de a játszótéren lévők közül is többen beálltak egy-egy kör lefutására vagy a pálya körbesétálására.

A várkerti futókör a Zöld város I., hivatalos nevén Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében projekt részeként készült el, a tervezők, kivitelezők feladata az volt, hogy olyan pályát hozzanak létre, mely illeszkedik a természeti környezetbe és vízáteresztő burkolattal készül. A pálya hossza 1,4 kilométer, szélessége 1,5 méter. A futópályát a park külső íve mentén haladó sétány mellett alakították ki az építők, a pályát mindkét oldalán süllyesztett fémszegély határolja, alépítményét kétrétegű, különböző szemcséjű murvaréteg és geotextília adja, ez utóbbi véd a gyomosodás ellen és a mulcs élettartamának meghosszabbítására szolgál. Az alépítményre 8-10 centiméter vastagságban fenyőmulcsot terítettek, ez adja a futófelületet.

A rendezvényen dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett, a várkerti futás régóta nagyon népszerű a sportolni vágyók között, legyenek ők hobbifutók vagy versenyszerűen sportolók. Mint mondta, az építkezés alatt is jártak ide futók, tulajdonképpen a Várkertben egy napra sem szünetelt a futás, de most már biztonságos körülmények között lehet itt sportolni. Arról is szólt, a Várkert rehabilitációjának a zöldfelületek megújítása mellett három kiemelt célja volt: a közlekedési kapcsolatok, a rekreációs és a sportfunkciók erősítése. A futópálya megépítése ez utóbbiba tartozik a szabadtéri fitneszpark kialakításával együtt. A tapasztalatok szerint valamennyi funkció jól működik, a közvilágítás bekapcsolásával pedig már este is biztonságosan lehet itt közlekedni.

– Érdekes ezen a futókörön futni, hiszen a város más részén murván, salakon, aszfalton, illetve rekortánon futhattunk eddig, kinn a természetben pedig murvás úton vagy erdei ösvényen. Ez a pálya leginkább az ösvényre emlékeztet, de még nem az, hiszen ennek még össze kell érnie, s majd azt követően lesz olyan, mintha erdőben futnánk. Egyelőre jobban igénybe veszi az embert, de minden más pályánál puhább és emiatt jobban kíméli az ízületeket – fogalmazta meg első tapasztalatait a városvezető, aki maga is tagja a Pápai Futók csoportjának és gyakran sportol a Várkertben. 

– A régi futókör 1250 méter körüli hosszúságú volt, ez most 1400 méter, ami azért számíthat fontosnak, mert könnyen kiszámolható belőle a félmaraton vagy maraton: vagy tizenötször vagy harmincszor kell lefutni és egy picit kell még hozzátenni – mondta mosolyogva, rendszeres sportolásra biztatva mindenkit.

– Ez egy nagyon jó futópálya, ez a borítás kíméli leginkább az ízületeket. Nem gyors pálya, hiszen a lépés rugalmasságát elnyeli a mulcs, viszont egészségügyi szempontból kiváló – tudtuk meg Györkös Virág BSI futónagykövettől. A sportszakember kiemelte, a Várkertnek van egy különleges mikroklímája, nyáron óriási előnye, hogy végig árnyékos, de télen is kellemes élményt nyújt, ezen túl pedig gyönyörű a környezet és mindig friss a levegő.

Horváth Bendegúz, a PAC atlétája is részt vett a futóköravatón, a fiatalember 4 éve fut rendszeresen, heti 4-5 edzésen vesz részt és leginkább a hosszú távokat kedveli. Számára a futás az igazi kikapcsolódás és nagyon örül az új várkerti futókörnek.

– Elsőre még kicsit furcsa ez a mulcsos felület, de minél többen jönnek ide rendszeresen futni, annál előbb megtömörödik és nagyon jó futókör lesz ebből – mondta lelkesen, hozzátéve, a várkerti futás mindig kellemes élmény, nyáron pedig különösen jó, hiszen a fák árnyékot nyújtanak.

Tömördi István márciusban kezdett el futni, leginkább egészségének megőrzéséért. Azóta heti több alkalommal is tart edzést és mostanra már életének részévé vált a futás.

– Ez a pálya jobban igénybe vesz, mint a rekortán futókör, hiszen mélyebb a talaj, de gyönyörű a környezet és élmény itt futni – fogalmazott, miután lefutott négy kört az új pályán. Mint mondta, lenyűgözőnek tartja a Várkert megújulását és bízik abban, hogy sokaknak szerez örömet a megszépült park.

A Zöld város I. projekt kapcsán a következő rendezvényt szerdán 16 órakor tartja az önkormányzat, ez már a projektzáró esemény lesz. A szervezők arra is minden érdeklődőt várnak a Szent István úti lépcsőhöz.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: