Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pályaorientációs napok a Mezőben

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.25.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatósága 2021 őszén pályaorientációs programsorozatot rendezett a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban az iskola vezetőinek és oktatóinak közreműködésével, valamint az agráriumhoz tartozó, a duális képzésben részt vevő cégek segítségével az agrárium népszerűsítése érdekében – tájékoztatta hírportálunkat Fehér Zsófia, az intézmény igazgatóhelyettese.

Az intézmény tematikus napokon mutatta be a náluk elsajátítható szakmákat, a felkért gazdálkodók kitelepültek az intézménybe és ott mutatkoztak be az érdeklődőknek. A programsorozat mindhárom napján két-két busznyi kisdiák érkezett a „Mezőbe”.

Október 13-án a mezőgazdaság és az erdészet állt a középpontban. A diákok elsőként az intézményvezető, majd a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége előadását hallhatták, majd öt helyszínen ismerkedhettek a mezőgazdaság és az erdészet ágazattal és az ezekhez kapcsolódó szakmákkal. Az iskola udvarán a gazda szakmával két helyszínen ismerkedtek a fiatalok. Az állattenyésztés és növénytermesztés szakmairány esetében megfoghatták, megszagolhatták a növényeket, terméseket, felismerhették az állattartás szerszámait és a fejőgépet is kipróbálhatták, míg a lovász szakmairány esetében a lótartás rövid ismertetése után felülhettek a lovakra. A mezőgazdasági gépészek a gépműhelyben alumíniumlemezből vágtak lemezollóval, fúrták, lyukasztották a fémet és gépalkatrész-felismerési feladat is várta a diákokat. Az érdeklődők az iskola udvarán kipróbálhatták a különböző erőgépeket. Az erdőművelő-fakitermelő szakma esetében megismerkedtek a különböző fafajtákkal, kipróbálhatták a Fakopp nevű eszközt, mellyel nagy biztonsággal eldönthető, hogy az adott fa kivágásra szorul-e.

Október 19-én technikusnapra várták a gyerekeket. Természetesen ezen a napon is volt közös tájékoztató és MEGFOSZ-előadás, majd hét helyszín kínált érdekességeket a különféle szakmákkal kapcsolatban. A mezőgazdasági technikusok mind az állattenyésztő, mind a növénytermesztő szakmairányt bemutatták. A kertészttechnikusi ismeretekből a gyümölcstermesztő szakmarész vált kézzelfoghatóvá azáltal, hogy ismertetés után méret szerinti almaosztályozást végeztek a fiatalok. A mezőgazdasági gépésztechnikusok a gépfelismerésen és a fémmel való tevékenykedésen túl sokrétű kérdéseken keresztül nyújtottak betekintést a szakma rejtelmeibe, de természetesen itt sem maradhatott ki az élménytraktorozás sem. Az erdésztechnikus szakmát egy rövid ismertetés után az ültetett erdők telepítésekor használt kijelölés kipróbálásával és trófeaismereten keresztül hozták a diákok közelébe a szervezők. A sütő és cukrászipari technikus szakmába betekintést a labormunkálatok – tejsűrűségmérés, gyümölcscukorszint-mérés, érzékszervi megállapítások – segítségével fedezték fel a leendő középiskolások.

Október 20-án az élelmiszeriparé volt a főszerep, a diákok ezen a napon az intézményvezetői köszöntés után az élelmiszeripari szakmákba kaptak betekintést. A pék-cukrászattal és az édességkészítéssel az iskola tanműhelyében foglalkoztak. Itt a gyakorlótésztával való fonástechnikák és a gyümölcsnyalóka, valamint bonbonkészítés került előtérbe – mindenki nagy megelégedettségére. A kistermelői élelmiszerelőállító szakma bemutatásakor a diákok betekintést nyertek az aszalásos és vákuumcsomagolásos tartósítás rejtelmeibe és a friss sajt készítésének lehetőségeivel is megismerkedtek. Természetesen ezen a napon sem maradhatott el a laborvizsgálat, az eszköz-, és alapanyagfelismerés sem.

Fehér Zsófia úgy fogalmazott, a tanulók, az oktatók és a gazdálkodók hozzáállása a szakmabemutatóhoz nagyon pozitív és segítőkész volt. A megye általános iskoláinak érdeklődése nagy volt, voltak köztük olyan jelentkező intézmények, akik az előző években nem vettek részt a NAK Veszprém megyei szervezetének pályaorientációs programján.

– Évek óta megrendezzük a pályaorientációs napokat és úgy tapasztaljuk, hogy ezek a rendezvények egyre kelendőbbek a végzős diákok körében, hiszen egy helyen sok lehetőséggel ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok. Jövőre is szeretnénk részt venni ezeken a programokon és reméljük, hogy sok általános iskolás diáknak tetszettek az általunk bemutatott szakmák. Nem utolsósorban reméljük, hogy a pályaorientáció alkalmával a gyerekek többsége iskolánkat választja majd továbbtanulás céljából – hangsúlyozta Fehér Zsófia, aki végül köszönetet mondott a közreműködésért és a segítségért a NAK Veszprém megyei szervezetének, valamint Palkó-Kercsó Zsuzsannának a sok segítségért és a pozitív hozzáállásért.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: