Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Őszi papi koronagyűlés

Babos Petra | 2021.10.26.

A Veszprémi Főegyházmegyében – mint minden más egyházmegyében – a papságnak rendszeres továbbképzési alkalmakat szerveznek. Ezt papi koronának, gyűlésnek nevezik.

Ma a pápai kerület papsága gyűlt össze a Szent Anna templomban, ahol dr. Udvardy György érsek mutatott be szentmisét a kerület papságával.

– Ezeken az összejöveteleken alapvetően teológiai, lelkipásztori vagy éppen spirituális jellegű témákat érintenek a résztvevők. A mostani alkalommal a főegyházmegye minden kerületében a vasárnap megszenteléséről folyik a tanácskozás. A dokumentum, amit alapul veszünk az Szent II. János Pál pápa Dies Domini apostoli levele. Ez 1998-ban született, s azóta is nagy jelentőséggel bír – tudtuk meg dr. Udvardy Györgytől, aki elmondta, a vasárnap megünneplésének óriási jelentősége van.

– Látjuk, hogy a közösség ereje a vasárnapból származik, de ha éppen gyengeség éri a közösséget, akkor azt a vasárnap megünneplésében kell keresni. Az emberek életét sok minden befolyásolja. Gondolhatunk akár a munkalehetőségre, a kialakított napirendre vagy éppen a hagyományok elvesztésére. Látszik, ha nem a vasárnap írja a mi alapvető napirendünket, heti rendünket akkor valami más, s akkor megyünk az események után és könnyen összekeverednek a sürgető feladatok. Sok család ebben a feszültségben él, s a sürgető feladat tűnik fontosnak, a vasárnap pedig háttérbe szorul – emelte ki az érsek, aki hangsúlyozta, a vasárnap megünneplése Isten parancsa, nem az egyház döntése.

Dr. Udvardy György elmondta, olyan találkozási felületeket szeretnének kialakítani, akár a családi találkozásból, akár a katekézisből a gyerekek, fiatalok, felnőttek esetében, ahol számukra az egyház fontos, nem megkerülhető javaslattal él. Sokan nem hiszik, hogy az, ami után vágyakoznak, amit keresnek, az éppen az egyháznál található meg.

A szentmise után a plébánia hittantermében a jelenlevő papok közösen meghallgatták Pályi Gábor pápakovácsi plébános előadását a vasárnap megszenteléséről Szent II. János Pál pápa Dies Domini apostoli levele alapján, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a program.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: