Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Kossuth utca felújítás

Pintér-Papp Eszter | 2021.10.27.

Október 20-án megkezdődött a pápaiak többsége által leginkább várt beruházás, a Kossuth utca felújításának kivitelezése. Ennek kapcsán készített stúdióbeszélgetést a Pápa Városi Televízió dr. Áldozó Tamás polgármesterrel.

A városvezető hangsúlyozta, a Kossuth utca felújítása mellett még számtalan, sokak által várt feladat vár az önkormányzatra, köztük a Csáky utca vagy a Petőfi utca felújítása is. Ez azért van így, mert még mindig az 1990-ben megörökölt hiányokat kell eltüntetnie a városnak. A Kossuth utca felújítása azért nem kezdődhetett meg korábban, mert össze kellett gyűjteni az ehhez szükséges pénzt, mivel erre a célra a város külső forrásból nem tud támogatást igénybe venni. Az iparűzési adó kompenzációjánál jelölték meg célként ezt a felújítást, de ez nem külső forrás, hiszen a visszatérített iparűzési adó a város saját pénze volt.

Mint elhangzott, a mai ismeretek szerint megközelíti a 600 millió forintot az a költség, amivel a Kossuth utca újjáépítése esetében számolni kell. Ez nagyságrendileg az önkormányzat négy évi kommunális adó bevételével megegyező összeg. Az önkormányzat a közelmúlt ingatlanértékesítéseinek bevételét erre a célra fordítja, illetve az elmúlt időszakban végrehajtott szervezeti átalakítások is hoztak eredményeket, melynek nyomán az intézményrendszer hatékonyabban és alacsonyabb költséggel működik, mint korábban és ezek a megtakarítások is lehetővé tették, hogy belevágjanak ebbe a beruházásba. A városvezető kiemelte, nem emlékszik arra, hogy ilyen jelentős összegű saját forrásból finanszírozott fejlesztés történt volna a városban korábban.   

A beszélgetésből kiderült, az imént említett összeg nem tartalmaz minden költséget, hiszen az önkormányzati tulajdonban lévő Pápai Vízmű Zrt. saját forrásból finanszírozza a szennyvíz- és az ivóvízvezetékek rekonstrukcióját és az e.on is végez munkálatokat.

A polgármester arról is szólt, hogy a három szakaszban tervezett projekt megvalósítása várhatóan 2023 év végére fejeződik be. Azért húzódik ilyen hosszú időre, hogy a folyamatos munkavégzés mellett az utca használata biztosított legyen, a kivitelező mindig csak egy munkaterületet kerít el. A legnehezebb helyzet ebből a szempontból a Kapuszín közeli területen van, hiszen ott a legkeskenyebb az utca.

A beruházás első szakasza a Kapuszíntől a Petőfi utcáig tart, a második ütem a Petőfi utcától a Deák Ferenc utcáig, majd a befejező szakasz a Deák Ferenc utcától a Március 15. térig terjed. A most megkezdett első ütemben a közműcserék a tervek szerint december közepére befejeződnek, majd 2023. április 30-ig el kell készülnie az új burkolatnak ezen a területen és másnap kezdődhet a második ütem közműcseréje.

Dr. Áldozó Tamás rámutatott, a hosszabb kivitelezési idővel a beruházás anyagi kockázatát is csökkentik, hiszen a szükséges forrásokat így nem egy év alatt kell előteremteni, hanem azt három évi költségvetésből biztosítja a város, és közben – igazodva a Türr István Gimnázium felújításához – megkezdődik a Csáky utca rekonstrukciója is.

A beszélgetésben elhangzott, a Kossuth utcai munkálatok a rá merőleges utcák némelyikét is érintik. Így az első szakasz kivitelezése idején a Petőfi utca és az Eötvös utca forgalma kétirányú lett. A Petőfi utcát jelölték ki az építkezésben résztvevő gépek közlekedésére, ott ezeken kívül minden más járművel tilos a behajtás és a parkolás. Mivel az Eötvös utca is kétirányú lett, ott is megtiltották a parkolást. Az említett két utcába behajtási engedéllyel rendelkezők részére az önkormányzat a Bástya lakótelepi parkoló Kossuth utcához közelebb eső oldalán biztosít parkolási lehetőséget. Ezen a területen más nem parkolhat, erre több tábla is figyelmezteti az autósokat.

A polgármester hangsúlyozta, a cél az, hogy támogató, egyetértő környezetben valósuljon meg a beruházás, amit nagyon nehéz ilyen esetben elérni. Azt szeretnék, ha pár év múlva ezekre a hónapokra már szükséges kellemetlenségként emlékeznének a pápaiak és mindenki örülne az eredménynek. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: