Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Szobrászkodás a murvával, avagy épül a pumpapálya

Huszár Hajnal | 2021.10.28.

Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg a Külső-Várkertben a kerékpáros pumpapálya építése, melyhez az önkormányzat az Aktív Magyarország Program pályázatán nyert el forrást.

A kivitelezők előbb eltávolították a növényzetet a pálya területéről és elvégezték az alapozó földmunkát, ezzel egy sík terepet alakítottak ki, aztán kitűzték a pálya nyomvonalát, kiépítették a csapadékvíz-elvezetést, most pedig már a pályaépítés munkafolyamata zajlik a területen.

– Ez egyfajta szobrászkodás lesz a murvával – ígérte egy héttel ezelőtt Pichler Róbert, a kivitelező Görpark Kft. vezetője, utalva arra, hogy a murvahalmokból alakítják ki a pálya teherbíró rétegét, amiből aztán megformálják a pálya hullámait, kanyarjait, hogy azok megfelelő ritmust adjanak a pumpáló mozgáshoz a bringásnak.

Videó: Gulyás Attila

Nos, a szobrászkodás ideje elérkezett és ez valóban nagyon látványos munkarész. Mintegy 85 kamionnyi murvát hordanak a területre, amit aztán a kotrókkal különböző nagyságú halmokba raknak, formáznak és tömörítenek, a tervezett hullámoknak, ugratóknak, kanyaroknak megfelelően.

– Egy ilyen pumpaparkot csak olyanok tudnak jól elkészíteni, akik maguk is használnak ilyen pályákat, ami most zajlik, az a legnagyobb hozzáértést igénylő feladat – mondta Pichler Róbert.

A pályatestet ezt követően tömörítik, majd aszfaltréteget húznak rá, az utolsó munkafázisban pedig a rézsűk füvesítését és a környezet rendezését végzik el az építők.

A pápai pumpapálya az átlagos magyarországi bringaparkoknál nagyobb lesz és két részből áll, hiszen a nagy pálya mellett egy kisebb is helyet kap a területen a kicsi gyermekek számára. A pálya területe 1400 négyzetméter, az aszfaltozott nyomvonal 630 négyzetméter és a bringások 220 méter hosszú utat tehetnek majd meg, ha minden kanyaron és minden hullámon végighaladnak.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: