Hétfőtől kötelező a maszk viselése az egyházmegye katolikus templomaiban

336
Fotó: archív

„Tekintettel a koronavírus-járvány újra fokozódó́ terjedésére és a ránk bízottak iránti felelősségtől vezetve, 2021. november 1-jével az alábbi rendelkezések lépnek életbe a Veszprémi Főegyházmegyében. Templomainkban a szentmiséken és egyéb liturgikus tevekénység során a maszk használata kötelező. A ministránsoknak, liturgikus szolgálattevőknek is kell maszkot viselniük. A celebránsnak az áldoztatáskor kell maszkot viselnie. A szentáldozáshoz járuló hívek csak közvetlenül áldozásuk előtt vegyék le a maszkjukat. A celebráns és minden áldoztató a szentmisék előtt és után, illetve az áldoztatás megkezdése előtt fertőtlenítse kezeit.” – olvasható dr. Udvardy György érsek ma közzétett rendelkezésében.

A főpásztor többek közt arról is rendelkezett, hogy az áldoztatás csak kézbe történhet, a kézfogás a béke jelének átadási módjaként nem megengedett és a szenteltvíztartókat ki kell üríteni.

Dr. Udvardy György felhívja a hívek figyelmét arra, hogy azok, akik felsőlégúti betegség tüneteit észlelik magukon, ne menjenek templomba és más közösségbe sem. Ebben az esetben rájuk, mint minden betegre, a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés érvényes.

„Az emberszeretet parancsa és az egymásért érzett felelősség ösztönözzön mindannyiunkat a fertőzések megelőzésére tett intézkedések következetes betartására!” – zárja rendelkezését az érsek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!