Rácáfolni az előítéletekre – Indul a Hattól nyolcig vetítéssorozat

762
Fotó: Pintér Ádám

Egy jó film, jó társaság, hangulatos moziterem. Más nem is kell egy jó hangulatú hétfő délutáni programhoz. November 8-án 18 órakor indul a Petőfi Moziban a Hattól nyolcig elnevezésű új vetítéssorozat, mely számos érdekességet tartogat a filmkedvelő közönség számára.

Horváth Dorina, a Jókai Mór Művelődési Központ kulturális szervezője a Médiacentrumnak elmondta, a közelmúltban civil megkeresés érkezett a JMK-hoz egy vetítéssorozattal kapcsolatban, aminek nagyon örültek, hiszen mindenképpen szeretnék támogatni az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket. Mivel ebben az esetben filmvetítésekről van szó, felvették a kapcsolatot a mozival.

– Azért is támogatjuk ezt a kezdeményezést, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon jó közösségteremtő ereje lehet egy-egy ilyen programnak és az is az egyik célja a rendezvénynek, hogy közelebb hozza egymáshoz a hasonló érdeklődési körű embereket – hangsúlyozta Horváth Dorina, aki arról is szólt, a JMK megkeresi a középiskolákat is a vetítéssorozatot ajánlva, ami nagyon jó délutáni program lehet a 16 év feletti korosztálynak.

Micsik Zoltán, a Petőfi Mozi vezetője emlékeztetett, korábban már indítottak egy hasonló vetítéssorozatot, aminek KULT-SZERDA a címe, amelyben új művészfilmeket vetítenek. Mivel a Hattól nyolcig elnevezésű, hamarosan induló vetítéssorozat teljes egészében illeszkedik a mozi kínálatába, örömmel adnak helyet, technikát és mozihangulatot a programhoz, emellett az ötletgazdát, Cseh Pétert jól ismerik, így biztosak abban, hogy ő mostantól ennek a rendezvénynek a lelke lesz. – Azt szeretnénk, ha minél szélesebb réteget tudnánk megszólítani, minél nagyobb közönséget tudnának bevonzani. Ez a program átmenet a KULT-SZERDA és a hagyományos vetítések között és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a filmek is helyet kaptak a moziban – emelte ki Micsik Zoltán.

A KULT-SZERDA filmjeihez írt ajánlók alatt a közösségi médiában beszélgetések indultak és ez azt mutatja, hogy az embereknek van igénye hasonló jellegű filmekre. Ez a sorozat az aktuális alkotásokat mutatja be és innen jött az ötlet, hogy az elmúlt évtized hasonló jellegű filmjeiből is indulhatna egy sorozat Pápán – mondta el az ötlet megszületésével kapcsolatban Cseh Péter. A vetítéssorozat ötletgazdája azt is elmondta, összeállított egy listát azokról a filmekről, amelyek szóba kerülhetnek, majd utánanézett a jogi háttérnek és amikor látta, hogy az ötlet megvalósítható, megkereste a JMK-t, mert emlékezett a régi Art Mozi vetítésekre. A JMK a kezdeményezés mellé állt és így keresték meg a mozit, akik szintén örömmel fogadták az ötletet.

– Azt vettem észre, hogy bizonyos műfajoktól elzárkózunk az előítéleteink miatt és erre szeretnénk rácáfolni, így minden műfajból választunk egy-egy filmet, ami szembe megy ezekkel az előítéletekkel. Így lesz a sorozatban többek közt egy feszült, életszerű hangulatú zenés film, egy vérfagyasztó horror, amiben egy csepp vér sincs és lesz egy száguldó tempójú életrajzi film is. A sorozatban szereplő alkotások egyszerre szórakoztató és tartalmas filmek.  Arra gondoltunk, ha az emberek találkoznak ezekkel a kivételekkel, akkor kicsit tágabban próbálják értelmezni ezeket a műfajokat – mondta Cseh Péter.

A Hattól nyolcig vetítéssorozat november 8-án, hétfőn 18 órakor kezdődik a Petőfi Moziban.    

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!