Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Reformáció napi istentisztelet

Babos Petra | 2021.10.31.

Október 31-én a reformáció napját ünneplik a protestáns egyházak. E jeles nap tiszteletére ma este az evangélikus templomban gyűltek össze a református, a baptista és az evangélikus felekezetek tagjai, hogy közös istentisztelettel emlékezzenek a lutheri tanokra. Luther Márton 1517. október 31-én Wittenbergben közzétette 95 tételét és ezzel kezdetét vette a reformáció. Magyarországon is hamar elterjedtek az új tanok, Pápán a reformáció megjelenését az 1520-as évekre tehetjük.

A ma esti ünnepi istentiszteleten Márkus Mihály református lelkipásztor, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett igét.

– Emlékezzünk olyan régiekre, akik rádöbbentek, hogy elavult a hitünk. Akik rájöttek arra, hogy rossz úton ment tovább az életük, s akik a változást önmagunkon kezdték. És kimondták, hogy ha valaki Isten igéjéből jobbra tanít bennünket, annak engednünk kell. Mennyi mindenben tértünk le az elmúlt több mint 500 évben magunk is a hit útjáról – mondta a lelkipásztor.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes az ünnepi istentisztelet kapcsán elmondta, „Ecclesia semper reformanda” vagyis az egyháznak folyamatosan meg kell újulnia.

– Az, hogy magyar anyanyelvünkön szólalhatunk meg, olvashatjuk a Szentírást és énekelhetünk, olyan folytonos ajándék, amelyet nemzedékről nemzedékre tovább kell adni. A négy reformátori elv maradéktalanul kifejezi azt a lényeges üzenetet, amely meghatározza a ma egyházát is. Egyház ott van, ahol az evangéliumot tisztán és igazán hirdetik, s a szentségeket helyesen szolgáltatják ki. Luther Márton nem akart új egyházat, ő az egyház megújítását szerette volna elérni. A 95 tétel első tétele, hogy megújulás, megtérés legyen, odafordulás az élő Istenhez, az ő egyszülött fiához. Ha visszatekintünk ebben a távlatban, mindig az volt a legfontosabb, hogy hangozzék az evangélium, ezért épültek templomok – hangsúlyozta Polgárdi Sándor, majd hozzátette, hiszi, hogy az evangélium, a jó hír a modern korunkban is aktuális és közösségépítő ereje van.

Az ünnepi alkalmon énekkel az evangélikus templom énekkara működött közre. Az istentiszteletet követően a felekezetek képviselői koszorút helyeztek el a Pápán tevékenykedő két reformátor, Sztárai Mihály és Huszár Gál közös emlékművénél.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: