Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egyes esetekben engedélyezett a látogatás a kórházban

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.03.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy újra látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben. A látogatási tilalom november 1-jén életbe lépett, ám vannak olyan esetek, amikor engedélyezhető a kórházban fekvő betegek látogatása, tudtuk meg dr. Havrilla Gyulától, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatójától.

– A látogatási tilalom alól vannak felmentések. Ilyen például, ha egy kisgyermek bekerül a gyerekosztályra, vele lehet a szülő. Fontos azt is tudni, hogy ha egy kismamát behoznak és apás szülést terveztek, akkor megfelelő védőfelszerelésben az apa bent lehet a szülőszobában. Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy a nagyon súlyos állapotú vagy haldokló betegek esetében a kezelőorvos vagy az osztályvezető főorvos engedélyével – szintén védőfelszerelésben – biztosítjuk a látogatást – hangsúlyozta dr. Havrilla Gyula, aki kiemelte, a látogatási tilalommal megszűnt a nagy tömeg beáramlása, így kisebb az esélye annak, hogy fertőzött ember bevigye a vírust a kórházba, ahová eddig is csak maszkban és kézfertőtlenítést, lázmérést követően léphettek be a látogatók.

Mint megtudtuk, a kórház minden osztályára küldhetnek csomagot a hozzátartozók. A csomagokat minden nap 9 és 17 óra között adhatják le a főportán.

– A betegek hozzátartozói a kezelőorvossal telefonon tarthatják a kapcsolatot, próbálunk időt szakítani erre. Ha mi nem is vagyunk éppen telefonközelben, a nővérke megmondja, hogy mikor lesz elérhető az orvos – mondta a főigazgató.

Dr. Havrilla Gyulától azt is megtudtuk, hogy a szakrendelésekre a korábban megszokottak szerint léphetnek be a betegek. A portán megkérdezik, hogy észlelnek-e magukon tüneteket, megmérik a testhőmérsékletüket és kézfertőtlenítést követően – amíg a rendelőintézetek működhetnek – bemehetnek a szakrendelésekre.  

A főigazgató arról is szólt, hogy lehetőségük volt segítséget kérni a honvédségtől, így nap mint nap három katona teljesít szolgálatot a kórházban, akik nagy segítségükre vannak. Ők azok, akik a látogatási tilalom idején a betegeknek szánt csomagokat elviszik az osztályokra és a betegek által hazaküldött csomagokat is ők hozzák ki onnan. Emellett a védőfelszerelések raktározásában, szállításában is segédkeznek a katonák.

Dr. Havrilla Gyulát a járványhelyzet alakulásáról is kérdeztük. – Sajnos azt látjuk, hogy emelkedik a fertőzöttek száma, nekünk is fel kellett készülnünk a negyedik hullámra. Megvan a stratégiánk, megvannak az elkülönítési lehetőségeink. Jelenleg hatvan ágyat tartunk fenn a koronavírusos, vagy Covid-gyanús betegek ellátására, megfigyelésére. Ha fokozódik a járványhelyzet, akkor a pápai kórháznak 110 ágyat kell majd biztosítania Covid-ellátásra – mondta a főigazgató.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: