Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Önkormányzati egyeztetés az oltás kötelező igénybevételéről

Huszár Hajnal | 2021.11.03.

A Kormány múlt csütörtökön megjelent rendelete értelmében a települések polgármesterei jogosultak dönteni arról, hogy a koronavírus elleni védőoltás igénybevételét kötelezővé teszik-e az önkormányzati intézmények dolgozóinak. Az átoltottság mértékének megismerésére a napokban egy önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérést végzett az önkormányzat – intézményeinek és gazdasági társaságainak dolgozói körében -, és arról is kérdezték a munkatársakat, hogyan viszonyulnak az oltás kötelezővé tételéhez. Többek között ennek a felmérésnek az eredményéről és az intézményvezetők benyomásairól egyeztettek a mai, Városházán tartott tanácskozáson. A munkaértekezleten valamennyi önkormányzati intézmény vezetője részt vett, továbbá jelen voltak az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetői is.

Dr. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, az intézményi dolgozók körében 70 százalékos, vagy annál magasabb az átoltottság, vannak olyan intézményegységek, ahol mindenki beolttatta magát a koronavírus elleni védőoltással, máshol a dolgozók nyilatkozata alapján hamarosan elérhetik a teljes átoltottságot. Kiemelte, vannak olyan nagy pápai foglalkoztatók, akik már kötelezővé tették az oltás igénybevételét, a közigazgatás terén ilyen a kormányhivatal is, így meglehetősen furcsa állapot lenne az, ha a kormányhivatallal részben egy épületben működő polgármesteri hivatalban nem kötelező az oltás.

– Azt gondolom, a tendencia egyértelmű, a kérdés nem az, hogy kötelező lesz-e az oltás felvétele, hanem az, hogy mikor és a mi helyben meghozott döntésünk alapján lesz kötelező vagy következik a járványhelyzetnek az a stádiuma, amikor ezt magasabb szintű jogszabály fogja kimondani – mondta a városvezető.

Az intézményvezetők beszámolói szerint az oltást elutasítók egy része azt nyilatkozta, ők inkább a fizetés nélküli szabadságot választják.

– Ez is egy döntés és nyilván mi senki helyett nem kívánunk döntést hozni és senki felelősségét nem kívánjuk átvállalni, a mi dolgunk az, hogy a közszolgáltatásokat biztosítsuk a városban – jelentette ki dr. Áldozó Tamás.

A polgármester az intézményvezetők és cégvezetők körében egy szimpátiaszavazást is tartott, hogy ők miként döntenének városvezetőként, a megkérdezettek szűk többsége amellett foglalt állást, hogy elrendelnék a kötelező védőoltást.

– Az én álláspontom is ez, én is erre hajlok – tette hozzá, kiemelve, november 15-ig kell meghoznia a végleges döntést.

Dr. Áldozó Tamás elismerte, ha az oltás ellen tiltakozók inkább távoznak a munkahelyükről vagy a fizetés nélküli szabadságot vállalják, az okozhat nehézséget a feladatellátásban, hiszen olyan kapacitásokkal dolgoznak, melyekre szükség van és nincs akkora munkaerő-felesleg, hogy a dolgozók 5-8 százalékának egyidejű kilépését a munkából nehézség nélkül kezelni tudnák, ezt átszervezésekkel és új munkaerő bevonásával pótolniuk kell.

A polgármester azt is elmondta, a múlt héten felvette a harmadik oltást, saját személyes hozzáállásával kíván példát mutatni a város alkalmazásában álló munkatársaknak.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: