Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kulturális nap és vetélkedő a cigány önkormányzat szervezésében

Babos Petra | 2021.11.04.

A Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat mai ülésén elsőként a 2021. évi költségvetésről szóló határozatot módosították a képviselők, melyre azért volt szükség, mert saját forrásból egészítik ki a soron következő rendezvényük költségeit.

A második napirendi pontban tárgyaltak a november 6-ai Együtt lenni jó kulturális nap programjáról. A rendezvénynek a Rigó lakótelepen található Csillag-Cserhaj Szolgáltatóház és Csillag Szolgáltatópont ad otthon.

– A városunkban élő cigány közösségeknek igénye van a színvonalas, tartalmas együttlétre, hagyományaink, szokásaink őrzésére, az egymás közötti kapcsolattartásra. Az Együtt lenni jó program a roma nemzetiség hagyományainak, nyelvének ápolását, a roma nemzetiségi identitás erősítését célzó rendezvény. Az eseményt bográcsozás, gyermekfoglalkozások színesítik, s fellép a Romano Glaszo együttes. A több generáció számára tervezett rendezvény erősíti az összetartozást, s a felhőtlen kikapcsolódás mellett a hagyományok, szokások felelevenítését helyezi előtérbe. A programra 70.000 forintot különítettünk el a saját költségvetésünkből – hangsúlyozta Kozák János.

– Az Állj színpadra! programunk a fiatal nemzedékek számára nyújt lehetőséget a bennük rejlő tudás és tehetség megmutatására, különböző művészeti ágakban. A Huszár Közösségi Házban november 20-án rendezzük meg a programot, ahol a jelentkezők a tánc, a zene, a prózamondás és a képzőművészetek területén mutathatják be tudásukat, ügyességüket. A rajzokat művésztanár, a színpadi produkciókat tánccal, zenével és autentikus cigány zenével foglalkozó szakemberek értékelik. A rendezvényre a saját költségvetésünkből 15.000 forintot különítettünk el – tudtuk meg az elnöktől.

Az ülés közmeghallgatással folytatódott, ahol Kozák János tájékoztatta a megjelenteket a 2021. évi programjaikról.

– A PVCNÖ a kihirdetett veszélyhelyzetben a járványügyi szabályok betartása mellett 2021-ben is aktívan végzi tevékenységét. A testület az év során öt ülést tartott, melyeken több határozatot fogadott el. A tavalyi évben benyújtott pályázatok közül három, a 2021. évi nemzetiségi tábor megrendezésére, a kulturális napra és a kulturális vetélkedőre benyújtott pályázatok eredményesek voltak, Magyarország Kormánya, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül a rendezvényeket összesen 1.540.000 forinttal támogatta. A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat kirándulást szervezett a csatkai búcsúra a Rigó lakótelepen élő cigány nemzetiséghez tartozók számára – derült ki az elnök beszámolójából.


  • Friss hírünk
    ZENE

    Így buliznak a sztárok…

    Igaz, hogy spontán és csak egy dal erejéig, de újból...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: