Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Agrárlogisztikai központot avattak Nemesgörzsönyben

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.05.

– Önkormányzatunk nevében köszönetemet fejezem ki Magyarország Kormányának, hogy lehetőséget adott arra, hogy településünk és a környékbeli gazdák számára egy új agrárlogisztikai centrum épülhessen. Nagy szüksége volt a térség gazdálkodóinak erre a beruházásra, melynek köszönhetően háromezer tonnával megnőtt a tárolókapacitás – hangsúlyozta Tatai László, Nemesgörzsöny polgármestere ma délután a település új agrárlogisztikai központjának ünnepélyes átadásán.

A rendezvényen elhangzott, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően 2019-ben 225 millió forintos támogatást nyertek el a beruházás megvalósítására, melyet az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt csak az idei év elején kezdhettek meg. Az időjárás hátráltatta a munkát, ami jelentősen emelte a költségeket, emellett az építőanyagok árának drasztikus emelkedése is nehézségeket okozott, így két alkalommal is ráemelést kellett kérniük a támogatáshoz. Az építkezés összköltsége végül megközelítette a 400 millió forintot.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében arról szólt, az agrárlogisztikai centrum az önkormányzat, a helyi gazdák és a Magyar Állam összefogásának köszönhetően valósulhatott meg. – A Kormány határozott célja, hogy a vidék felemelkedését minden eszközzel segítse. Vannak források, amelyek kifejezetten az agráriumot támogatják, van lehetőség az önkormányzatok támogatására, illetve ezért jött létre a Magyar Falu Program is, melynek keretében több mint 2.500 település jutott forráshoz helyi infrastruktúra fejlesztésére, kötelező feladatok ellátására és a helyi közösségek megerősítésére – mondta a képviselő, aki hangsúlyozta, az agrárium fontos ágazat a Kisalföld déli részén, ahol nagyon sokan élnek a mezőgazdaságból.  

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke szintén az összefogásról szólt. Mint mondta, ez a most átadott beruházás szép példa a környékbeliek összefogására. – Ha ilyen helyi összefogásokkal példát mutatunk a jövőben, akkor valóban elképzelhető, hogy néhány év múltán hazánk mezőgazdasága újra Európa élvonalában lesz – hangsúlyozta az elnök.

– A termények eltárolása egyidős azzal, hogy az emberiség elkezdett gabonát termelni, hisz valahová tenni kellett a megtermelt értéket. Ez a gond most, ha nem is szűnt meg, de érdemben csökkent a környékbeli gazdálkodók számára, hiszen ez a két terménytároló – ahogy azt az elmúlt néhány hét már bizonyította – nagy segítséget jelent – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a környékbeli gazdák a kukorica betakarítása során már használatba vették a központot.  

Az új agrárlogisztikai központot, melyet az elkövetkező öt évben a GABÉRT Szövetkezet működtet majd, Móricz Attila lelkipásztor áldotta meg.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: