Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ürmös Péter jubileumi kiállítása a könyvtárban

Babos Petra | 2021.11.05.

Ürmös Péter grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás ma délután a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A pápaiak körében jól ismert Ürmös Péter művészeti tanulmányait Pápán A. Tóth Sándor, Heitler László és Szalay László vezetésével kezdte. Rajztanári képesítést Pécsett szerzett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen másoddiplomázott dr. Nemcsics Antal tanítványaként színdinamikai, valamint építészeti formatervezői szakon. Közel ötven egyéni kiállítása volt Magyarországon és négy külföldön. Budapesten él, de számos kiállítást tudhatott magáénak már szülővárosában, Pápán is.

A megjelenteket Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető köszöntötte, majd Csabai Tibor grafikusművész nyitotta meg a tárlatot, aki beszédében elmondta, Ürmös Péter visszatért, hogy valamit adjon szülővárosának.

– Jubileumi válogatásról lévén szó, a kiállítás keresztmetszetet ad Péter sokszorosító grafikáin belül a mélynyomású munkáiról, amelyek nem is szorosan a sokszorosító grafikához tartoznak, hanem inkább képgrafikák. A képek összeállításában fő szerepet játszott, hogy átfogó képet adjon azokról a főleg rézkarcos grafikai munkákról, amelyek nagyrészt Ajkán, az Ajkai Grafikai Műhelyben készültek. Így  a művészetében már ikonikussá vált Csigaház I., II., Korrózió, Gótika elmarathatatlan a tárlatról. Ugyanígy a Nagypapa, amely idősebb Ürmös Péter emlékére készült munka – mondta a grafikusművész. 

Ürmös Péter a kiállítás kapcsán elmondta, 2016-ban láthatta legutóbb a művészetbarát közönség az alkotásait Pápán.

– A mostani kiállításom címe: Orbis Graphicus Meus, vagyis az én grafikai világom. A cím azért latin, mert több képemnél szerepel latin szöveg, például a történelmi Pápa című alkotásnál.  És hogy miért jubileumi? Mert idén mentem nyugdíjba. A kiállított művek válogatást alkotnak a klasszikusoktól a legújabb képeimig. Tematikailag szerettem volna bemutatni az én világomat, az utazásoktól a fantázia ihlette munkámig. Láthatóak ex-librisek, amelyeket több külföldi országban is bemutattam.

Ürmös Pétertől megtudtuk, a pandémia idején otthonról tanított, s amellett lehetősége volt a képernyő előtt töltött időn kívül alkotni, így az egy termékeny időszak volt számára.

Elárulta, tavasszal Pestszentlőrincen kiállítása nyílik dr. Nemcsics Antal emlékházában.

A pápai kiállítás december 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: