Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Rakonczay Gábor kalandjai a könyvtárban

Pintér-Papp Eszter | 2021.11.06.

Bálnák, cápák, világvége sziget, viharok, grönlandi és Déli-sark expedíciók, Atlanti-óceán átkelések… Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajós gyerekkori tervei a nagy kalandokról, melyek mára megvalósultak. Ezekről a kalandokról szól Peter Jones ausztrál-magyar származású író és motivációs előadó A kalandor című könyve, melynek bemutatóját ma délelőtt tartották a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében.

Peter Jones, aki Ausztráliában született és az anyanyelve angol, a Médiacentrumnak elmondta, húsz évvel ezelőtt 9 éves gyerekeket tanított Japánban és nagyon szeretett a gyerekekkel foglalkozni. Később megszületett a fia és ez volt a fő oka, hogy elkezdett könyvet írni. Az első, nyomtatásban is megjelent történetet három éve vehették kézbe az olvasók.

A szerző azt is elárulta, hogy mivel iskolában soha nem tanulta a magyar nyelvet, angolul írja a könyveit, amelyeket aztán magyarra fordítanak. Történeteiben csodálatos dolgok által közvetítve mindig mély mondanivalót, pozitív üzenetet szeretne átadni az olvasóknak és azt tapasztalta, hogy ezt szeretik a gyerekek. Peter Jones A kalandor születéséről elmondta, az elmúlt évben ismerkedett meg Rakonczay Gáborral, akiről megtudta, hogy ingyenesen tart előadásokat hazai iskolákban, óvodákban. – Nagyon megtetszett, hogy valaki, aki ilyen teljesítményre képes, aki világhírű, ilyen szerény tudott maradni. Láttam, hogy hasonlóan gondolkodunk és akkor jött az ötlet, hogy az én gyerekkönyv tapasztalatom és az ő teljesítményének találkozásából szülessen egy könyv, ez lett A kalandor, mely a 6-9 éves korosztály számára mutatja be a világhírű extrém sportoló kalandjait.

A könyv főhősét, Rakonczay Gábort kalandorságáról kérdeztük. A klasszikus „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre ő már 10 éves korában azt válaszolta, hogy kalandor lesz, aki átkel az óceánon, felmegy egy magas hegyre, elmegy a Déli-sarkra. Volt, aki azt válaszolta erre, hogy ilyen szakma nincs, ez értelmetlen. Az egyetem után aztán jött az első expedíció, most pedig immár 15 éve ez a hivatása, így bebizonyította, hogy bizony létezik ilyen szakma.

Olvasmányélményeivel kapcsolatban Rakonczay Gábor elmondta, már egészen kisgyermek korától különböző kalandok leírását olvasta, olyan expedíciókról, ahol valami baj történt, ami később megoldódott. – Ezek akkor romantikus felindulásból nagyon izgalmasnak tűntek. Amikor egy 10 éves kissrác arról olvas, hogy Amundsenék mennek a Déli sarkon, akkor az nagyon kalandosnak tűnhet. Persze egészen más aztán megélni mindezt személyesen és bizonyára Amundsenék is másként élték meg, mint én. Abból a szempontból nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy azt csinálhatom, amit kisgyermekként megálmodtam – hangsúlyozta az extrém sportoló, aki arról is szólt, hogy már megjelent három felnőtteknek szóló könyve és ismerősöktől hallott arról, hogy több európai országban is a tananyag része lett egy-egy kalandja. Így, amikor felmerült a gondolat, hogy egy mesekönyv alapját adják a történetei, érdekesnek találta és örömmel fogadta az ötletet. – A könyvnek nem az a célja, hogy valaki most azonnal nekimenjen az óceánnak vagy sapka, sál és irány a Déli-sark, mert, ha én megcsináltam, akkor ő is képes erre. Ez így nyilván tény, de az, hogy kinek mi a saját Déli-sarka, az a cél, amire felteszi az életét vagy ami a következő három-négyéves célja, az mindenkinek más és más, és mindenkinek a sajátja a legfontosabb, a legszebb és a legnehezebb. Lehet, hogy kívülről én azt érzem, hogy „hűha, én ezt nem csinálnám”, de ha ő belül ezt fontosnak érzi, akkor teljesen rendben van. Az iskolai karitatív előadásokat is azért kezdtem el, hogy tegyünk magunkért, hogy megmutassam, ha teszünk a céljainkért, akkor megtérül a belefektetett energia. Fontos, hogy ne csak várjuk, hogy megtörténjen velünk az élet, hanem tegyünk is azért, hogy megtörténjen, mert sokkal érdekesebb, ha az ember mindezt a kezében tartja – mondta mosolyogva Rakonczay Gábor, aki a közeljövőben újabb kihívásokra készül az ultrafutás területén, lesz két sarkvidéki expedíciója és jövő év végére tervezi a hetedik atlanti-óceáni átkelést.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: