Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közösen kertészkedtek a Vajdán és a volt Kiliánon

Babos Petra | 2021.11.06.

A volt Kilián és a Vajda lakótelepen számos épület előtt szorgoskodtak ma délelőtt baráti társaságok, szomszédok.  A „…mint vízbe dobott kavics…” című TOP-os pályázat  Pápa két legnagyobb lakótelepéhez kapcsolódó közösségfejlesztési projekt. Ennek keretében tevékenykedtek az ott élők, a Kertészkedjünk közösen! programban, melyhez jó néhányan csatlakoztak, így még szebbé tették a közterületeket a két lakótelepen.

Horváth Dorina, a Jókai Mór Művelődési Központ kulturális szervezője a Médiacentrumnak elmondta, tavasszal már volt a projektnek egy hasonló programja, s a mai napra meghirdették az őszi környezetszépítő versenyt.

– Eredetileg tavasszal két ültetést terveztünk, ám a kertészek szakmai javaslatának megfelelően őszre is szerveztünk egy közösségi eseményt. A jelentkezések alapján úgy tűnik, jól döntöttünk, hiszen most is sokan részt vettek a programon. A volt Kiliánon öt csapat ültetett, ebből egyikük már tavasszal is indult a kezdeményezésen, ők ezúttal másfajta csomagot kaptak. A Vajdán szintén öt csapat jelentkezett.  Jó volt látni, hogy az ott élők közül többen is kedvet kaptak, s színesítették a lakókörnyezetüket – tudtuk meg Horváth Dorinától, aki elárulta, a csapatok többek között hamis ciprust, jukkát, babérmeggyet, korallberkenyét és kövirózsát ültettek.

A kulturális szervező elmondta, a legszebb kiskerteket ezúttal is díjazzák, terveik szerint tavasszal, nyár elején.

– A közösségépítő projekt folytatódik. A következő alkalommal kézműves-foglalkozást hirdetünk a két lakótelepen 3-3 alkalommal. A foglalkozásokon otthonaik csinosítására készíthetnek különböző díszeket a résztvevők, illetve a közös karácsonyfát díszíthetik az apró alkotásokkal – tudtuk meg Horváth Dorinától.

Az Irinyi utcában élő Vörös Veronika a tavaszi ültetésen is részt vett. Mint mondta, nagyon szereti a virágokat és a szép növényeket.

– A tavaszi versenyen első helyezett lettem, aminek nagyon örültem. Úgy gondoltam, hogy most is részt veszek a programon, mert fontos számomra az igényes és gondozott környezet kialakítása – mondta a fiatal hölgy.

Unger Tamás, a volt Kilián lakótelep és környékének önkormányzati képviselője a Médiacentrumnak elmondta, a közösségi programra a lakosság részéről érkezett az igény, s fogalmazódott meg a projekt indításának ötlete.

– Azt gondolom, a résztvevő lakóközösségek és egyéni résztvevők elkötelezettek a környezet szépítése iránt. Nagy örömünkre, az első fordulóra is sokan jelentkeztek, s most is többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Aki a lakótelepen jár, az jól láthatja azt a törődést a környezet iránt, ami a lakóközösségekre jellemző – emelte ki Unger Tamás.

A Vajda lakótelepen Gruber Ákos elmondta, nagyon örült, amikor értesült a környezetszépítő versenyről. Fontosnak tartja, hogy szép környezetben éljenek, s arra buzdított mindenkit, hogy ha lesz még hasonló program, vegyenek részt rajta ők is.

Dr. Guias János Zsolt, a Vajda lakótelep és környéke önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a közösségépítő programnak nagy sikere volt tavasszal is, hiszen családok, baráti közösségek együtt ültettek virágokat, cserjéket, s aztán közösen gondozták azokat. Reméli, az új virágoskertek is mindenkinek tetszenek majd, s jövőre még többen jelentkeznek a versenyre.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: